MENIU

Influencerii din Emiratele Arabe plătesc bani grei pentru licențe media

<p>Influencerii din Emiratele Arabe plătesc bani grei pentru licențe media</p>

Dat fiind faptul că noile generații nu mai prezintă interes pentru televiziune și presă, tot mai multe branduri s-au orientat în ultimii ani spre o promovare în mediul online folosind cel mai credibil „instrument”: influencerii.

Promovarea în social media a devenit o reală sursă de venit pentru persoanele ale căror conturi de Instagram sau Youtube se bucură de sute de mii de urmăritori.



Deoarece în Emiratele Arabe Unite s-a dorit reglementarea industriei de marketing și social media, legea le impune influencerilor să dețină în mod obligatoriu o licență pentru desfășurarea activităților cu caracter comercial.

Pentru a obține o astfel de autorizație, persoanele vizate trebuie să aibă minimum 21 de ani împliniți și să fi dobândit o diplomă de licență. Costul aproximat al unei  „licențe de influencer” este de 4000 de dolari pe an.

Până în prezent, 1700 de astfel de licențe au fost emise în Emiratele Arabe Unite de către Consiliul Național de Media.

Mai există totuși și opțiunea de a se alătura unei agenții media. Prin încheierea unui contract cu o agenție, influencerii scapă de grija formalităților și a costurilor pentru a obține o licență, activitatea lor fiind acoperită de licența companiei respective.

Directorul licențelor media din cadrul Consiliului Național al Media EAU, Naser Al Tamimi, susține faptul că această masură a fost necesară pentru clarificarea drepturilor și responsabilităților fiecărei părți în activitățile de promovare comercială precum și pentru a asigura standarde ridicate și câștiguri cât mai mari. De asemenea, noile cerințe duc și la sporirea competitivității și la creșterea acestui sector de activitate.

Este greu de imaginat o reglementare asemănătoare în România, deoarece dispozițiile unei astfel de legi s-ar lovi de una dintre libertățile fundamentale prevăzute în Constituție la art. 30: Libertatea de exprimare. În plus, cel de al doilea alineat prevede expres: Cenzura de orice fel este interzisă.




Mai multe articole despre:
influencer