MENIU

Înființarea Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială, incertă

Criza ne-a tăiat investiţiile, a spus Adrian Vasilescu

Lega privind înființarea Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială a fost respinsă de Senat, prima cameră decizională, a informat, marți, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României.

"În Uniunea Europeană, 24 de țări au adoptat legea și au înființat această instituție. Alte patru, respectiv Spania, Italia, Polonia și România, sunt în stadiul proiectelor de legi. România a emis un proiect de lege, prin decizie a Guvernului, în vara acestui an. În data de 10 noiembrie, proiectul a ajuns în Senat și a fost respins. Însă, urmează Camera Deputaților", a explicat Vasilescu.

Potrivit acestuia, și la nivelul Uniunii Europene s-a înființat un astfel de organism — Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS) — ca urmare a evoluțiilor din timpul crizei și de după aceasta, care a emis recomandarea ca fiecare stat să înființeze un comitet similar.

Conform recomandării, acest organism fie putea fi înființat în cadrul Băncii Naționale sau la Autoritatea de Supraveghere Financiară fie ca organism independent. România a ales a treia variantă, însă aceasta a fost respinsă în Parlament.

Mai multe articole despre:
null