MENIU

INFECTĂRILE cu DELTA în România, în creștere fulminantă - Câți români au murit din cauza noii tulpini. Document

INFECTĂRILE cu DELTA în România, în creștere fulminantă

Numărul cazurilor de COVID-19 cu tulpini considerate îngrijorătoare a trecut deja de 3.000 în ultima săptămână, rata de confirmare crescând constant. Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că infectările cu tulina Delta sunt într-un ritm crescător accelerat.

INSP a anunțat, marți, că, în ultima săptămână, din 13 până pe 19 septembrie, au fost confirmate 3.286 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 1.722 cu varianta Alpha, 11 – cu Beta, 23 – cu varianta Gamma şi 1.530 cu varianta Delta.

“Până la data de 19 septembrie, rata de confirmare cu VOC a fost de 84%. Evoluţia săptămânală a proporţiei cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător”, precizează INSP.

Specialiștii INSP arată că trendul este constant crescător încă de la sfârșitul lunii mai, din săptămâna 24-30 mai 2021, de la o valoare de 1,5%, până la 46,6% în S 37, adică 13-19 septembrie 2021.

În ultima săptămână au fost raportate şi 75 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, cele mai multe fiind cele provocate de varianta Delta - 45.

Cazuri confirmate cu varianta Delta

Până la data de 19 septembrie 2021 au fost confirmate 1.530 cazuri cu varianta Delta, în creștere cu aproape 400 de cazuri într-o săptămână.

Ponderea săptămânală a tulpinilor/variantelor SARS-CoV-2 din totalul probelor secvențiate este prezentată în graficul de mai jos.

DECESE COVID-19 - cele mai multe din cauza tulpinii Delta

Alpha 27
Beta 0
Gamma 3
Delta 45
Total 75

Având în vedere faptul că în urmă cu două săptămâni -  S 35 - a fost declarată transmitere comunitară susținută la nivel național a variantei Delta, decesele cauzate de COVID-19 înregistrate începând cu S 36 se consideră a fi cauzate de această variantă, cu excepția situațiilor în care se detectează alte VOC (Beta, Gamma sau altele, emergente), precizează INSP în raportul săptămânal.

În ultima săptămână, au fost raportate la INSP – CNSCBT un număr de 3.890 de secvenţieri.

Cele 7 laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt:
- INCDMM Cantacuzino;
- INBI ”Prof.Dr.Matei Balș”;
- MedLife;
- Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava;
- Institutul de Virusologie ” Ștefan S. Nicolau”;
- CRGM al SCJU Craiova;
- ”Pro Vitam” Sfântu Gheorghe

Tot raportul INSP poate fi consultat mai jos: