MENIU

Incidente în Belgia - Intervenție ÎN FORȚĂ, cu tunuri de apă, a Poliției la un protest anti-restricții. Imagini ȘOCANTE - VIDEO

Incidente violente în Belgia la un protest anti-restricții

Poliția a folosit tunuri cu apă la Bruxelles joi pentru a dispersa mulțimea adunată într-un parc pentru un protest care fusese interzis de autorități din cauza pandemiei cauzate de coronavirus. Forțele de ordine au operat cel puțin 15 arestări, iar 11 oameni au fost răniți, dintre care trei sunt polițiști. Oamenii s-au adunat în număr atât de mare în parcul din Bruxelles după ce pe rețelele de sociale a fost promovat un anunț fals de organizare a unui mare festival de muzică la care vor fi prezenți numeroși DJ. Ulterior, după anunțurile poliției de distanțare și evacuare a locului, cei prezenți au început să protesteze, să scandeze împotriva restricțiilor de pandemie, au făcut și un foc în centrul parcului și au agresat mai mulți polițiști. Belgia este sub semnul restricțiilor stricte de la sfârșitul săptămânii trecute din cauza accelerării epidemiei de coronavirus.

 

Aproape 5 mii de oameni au participat la miting împotriva restricțiilor răspândirii COVID-19, potrivit presei belgiene. Pe fundalul răspândirii rapide a tulpinii britanice a coronavirusului, şcolile şi universităţile s-au închis de luni, cu o săptămână înainte de vacanţa obișnuită de Paşte.

Presa internațională relatează că inițial oamenii s-au strâns în parcul „Bois de la Cambre” din sudul Bruxelles în urma unor informații false mediatizate pe rețelele sociale de Ziua păcălelilor, 1 aprilie. A fost anunțată organizarea unui mare concert în aer liber, cu participarea mai multor DJ, intitulat „LA BOUM” la care au răspuns 18.000 de persoane și 51.000 au anunțat că sunt interesați de eveniment.

Pe măsură ce mulțimea începea să se adune în după-amiaza zilei de joi, poliția anunța că trebuie respectate regulile de distanțare, purtarea măștii și că cei care le încalcă vor fi amendați.

Imaginile difuzate de televiziunea belgiană arătau grupuri de tineri dansând, filmându-se cu telefoanele mobile. 

Sfidând măsurile sanitare, participanții au început să strige „Libertate!”, în timp ce erau forțați de pollițiști să evacueze locul.

Polițiștii au mers pe jos, călare, cu câini, o dronă, un elicopter și au intervenit cu trei sau patru tunuri de apă pentru dispersarea mulțimii.

Joi seară, forțele de ordine au anunțat 15 arestări și 11 oameni răniți în urma violențelor. Dintre cei răniți, trei sunt polițiști, potrivit anunțului oficial al Poliției din Bruxelles, relatează radioteleviziunea belgiană RTBF

Protestatarii au aprins și un foc mare în parcul din Bruxelles.

Poliția, desfășurată în cordon, călare sau pe jos, a fost atacată cu pietre și sticle când a intervenit. Cel puțin un polițist a fost rănit, transmite AFP.

 

Protestul la care au participat mii de oameni vine după ce un tribunal din Bruxelles a cerut guvernului să ridice în 30 de zile toate restricţiile antiepidemice impuse. Decizia nu este definitivă. Contestarea măsurilor pentru stoparea răspândirii epidemiei vine însă într-o perioadă în care și în Belgia, ca în restul țărilor europene, cazurile de infectare sunt în continuă creștere. 

Ministrul belgian al internelor Annelies Verlinden a anunțat că va face apel joi împotriva deciziei unei instanțe din Bruxelles potrivit căreia statul trebuie să ridice „toate măsurile anti-coronavirus” în decurs de 30 de zile, relatează The Brussels Times.

Verlinden a decis să conteste decizia la Curtea de Apel din Bruxelles și a subliniat că deocamdată măsurile aflate în vigoare se vor aplica în continuare.

Belgia a impus restricţii de circulaţie pe timp de noapte şi închiderea tuturor magazinelor cu produse neesenţiale – unde accesul este permis doar cu programare -, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei. 

Restricțiile  includ închiderea școlilor, menținerea frontierelor închise,  limitarea numărului de persoane care se pot întâlni în aer liber la patru.

Toate călătoriile în afara ţării sunt interzise, cu excepţia celor esenţiale, cum sunt cele în scop profesional sau pentru îngrijirea unui membru de familie în străinătate.

Epidemia de coronavirus s-a intensificat în ultimele luni în Belgia, în fiecare zi fiind raportate între 2.000 și 4.000 de noi cazuri de infectare. Până joi, bilanțul total al celor bolnavi de COVID-19 ajunsese la 882.453, dintre care aproape peste 23.000 au murit din cauza COVID-19.

Foto: Twitter.com