MENIU

Închisori de groază în România

Condiţiile inumane din penitenciarele româneşti afectează imaginea României în străinătate. Ţara noastră pierde foarte multe dosare la CEDO din acest motiv, spun specialiştii în domeniu.

În plus, unul din principiile dreptului penal spune că scopul pedepsei primite este unul educativ şi de reintegrare în societate, lucru care nu se întâmplă în realitate.

"Multi vor recunoaste in penitenciar ca au facut o greseala dar ca sa ii poti recupera trebuie sa le oferim si conditii adecvate", spune Iulian Fota, fost consilier prezidenţial.

Pentru a avea condiţii cât de cât bune, penitenciarele din România au nevoie de bani mai mulţi de la Guvern.

"Bugetul Administrației Penitenciarelor e făcut din subventii de la buget si din venituri proprii, adica suntem obligati sa ne completam necesarul prin munca cu detinutii. In ultimii ani, oferta de pe piata de munca e foarte mica in multe zone penitenciare", spune Florin Stoica, preşedinte Sindicat Angajaţi Penitenciarul Jilava.

Situaţia din penitenciarele româneşti afectează şi imaginea României peste hotare, spune preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu.

"In Jilava si nu numai sunt inchisori care nu au mai fost modernizate de 20-30 de ani. O asemenea situatie e atat de grava si expune statul roman, statul roman pierde multe procese la CEDO cu privire al executarea pedepselor, cele mai multe condamnari sunt pe aceasta chestiune a faptului ca executarea pedepselor se face in conditii improprii", spune Aurelian Pavelescu, preşedinte PNŢCD.

Mai multe articole despre:
închisoare penitenciare deschide lumea