MENIU

Începe noul an şcolar. Cât costă cumpărăturile pentru un elev la o şcoală de stat şi la una privată

Începerea noului an şcolar presupune o adevărată aventură financiară, pentru toții părinții, suma necesară pentru uniforme, caiete, ghiozdane, poate chiar tablete, depășeste suma de 1.200 de lei. Însă, dacă e să ne uităm în alte țări, Franța, de exemplu, astfel de cheltuieli sunt deduse din impozit.  

Mai exact, pentru un părinte cu doi copii, începerea anului şcolar costă peste 1.200 de lei, asta însemnând cheltuielile pentru strictul necesar. Astfel, pentru un copil de clasa a III-a, de pildă, părintele cumpără uniformă, manuale şi rechizite, dar şi un ghiozdan nou, în cazul în care cel de anul trecut nu mai poate fi folosit. Toate acestea costă, la un loc, peste 500 de lei. Pentru un copil de grădiniţă, suma este chiar mai mare de 600 de lei, întrucât acesta are nevoie şi de două perechi de încălţări, dar şi de pijama şi haine de schimb, informează Mediafax.

Un părinte al cărui copil va face clasa pregătitoare, la o şcoală privată, spune că taxa de şcolarizare este de 2.800 euro pe an, iar masa caldă de la prânz, 800 de euro pe an. În plus, trebuie cumpărate uniforma specială a şcolii (200 de euro) şi rechizite recomandate de unitatea de învăţământ (aproximativ 200 de lei). Uniforma cuprinde două tricouri şi o fustă, pentru fetiţe, un tricou şi trening pentru sport, o pereche de pantaloni pentru uniformă şi o vestă.

Pe de altă parte, în Franţa, părinţii unui copil din ciclul primar spun că hainele sunt cele cumpărate peste an, iar pantofii şi ghiozdanul, la fel. Lista de rechizite este gândită echilibrat, să nu împovăreze bugetul familei. Costurile pentru şcoală sunt deduse, însă, la sfârşit de an, din impozitul plătit de părinţi.

Mai multe pe Mediafax.