MENIU

Încep concedierile la CFR Marfă! Mii de angajaţi vor rămâne pe drumuri

Concedierile la CFR Marfă încep săptămâna viitoare

Concedierile la compania CFR Marfă vor începe săptămâna viitoare, numărul celor care vor trebui să părăsească societatea fiind de 2.500 de persoane, așa cum s-a stabilit în noiembrie 2013, însă peste 200 de persoane au ieșit la pensie, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Dan Șova, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, în cazul în care nu se fac aceste disponibilizări, compania nu va mai avea bani pentru plata salariilor, scrie Agerpres.

Dan Șova a precizat că persoanele disponibilizate de la CFR Marfă vor primi 24 de salarii compensatorii, sumele necesare existând la Ministerul Muncii.

"Cifra concedierilor la CFR Marfă a fost stabilită în noiembrie anul trecut la 2.500 de oameni și trebuiau făcute din februarie. Nu s-au făcut, deci 2.500 de oameni vor fi disponibilizați, pentru care există salarii compensatorii pentru 24 de luni. Banii se află la Ministerul Muncii. Din păcate, fără această concediere, în luna august se rămâne fără fond de salarii, deci este o problemă foarte mare și trebuie rezolvată foarte rapid'', a afirmat șeful de la Transporturi.

Ministrul Șova a adăugat că, împreună cu sindicatele, s-a încercat identificarea de soluții pentru efectuarea concedierilor în două etape, însă situația financiară actuală nu mai permite acest lucru.

"Am discutat cu sindicatele și s-a încercat foarte mult timp găsirea unor soluții de concediere în două etape. Din păcate, cifrele financiare de astăzi nu mai permit acest lucru. S-a discutat foarte mult, dar, în urma discuțiilor cu FMI și a analizării exacte a cifrelor, pentru că nu întâmplător s-a ajuns la darea afară a Consiliului de Administrație, pentru că din păcate, CA privat nu și-a făcut treaba nici la acest capitol... Din păcate, nu s-a făcut ce trebuie și astăzi va trebui executat ce s-a stabilit încă din noiembrie anul trecut. Procesul de disponibilizare începe de săptămâna viitoare. Nu știu câți vor fi dați afară, pentru că trebuie parcurse niște etape legale", a spus Șova.

El a adăugat că probabil vor fi disponibilizați mai puțin de 2.500 de salariați, pentru că peste 200 au ieșit între timp la pensie.

''Cred că acum sunt ceva mai puțin de 2.500 pentru că peste 200 au ieșit la pensie'', a punctat el.