MENIU

Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Craiova! Trei cadre medicale au fost transportate la spital cu fracturi. Au sărit de la ETAJ

Incendiu spital Craiova
Incendiu spital Craiova
Incendiu spital Craiova

Un incendiu a izbucnit, luni seară, la Spitalul de Psihiatrie din Craiova. 18 pacienţi şi cinci cadre medicale s-au autoevacuat, iar un alt pacient a fost scos de pompieri. Trei cadre medicale au fost transportate la spital cu fracturi, după ce au sărit de la etaj pentru a scăpa de flăcări. Incendiul ar fi fost provocat de o pacientă, care a dat foc saltelei, potrivit realitateadecraiova.net.

Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, patru saloane de la parterul spitalului au fost inundate cu fum. La acest moment, patru persoane necesită îngrijiri, dintre acestea trei sunt cadre medicale și una este pacient.

Incendiul a fost într-un izolator (rezervă) de la urgenţă, conform ISU Dolj.

“Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din spatele Parcului Romanescu. La fata locului au fost trimise doua subunități de interventie, Detasamentul 1 și 2 Pompieri Craiova cu 6 autospeciale de lucru cu apă și spumă, 2 autospeciale de lucru la înălțime, 1 descarcerare grea și 1 ambulanță tip B. La sosirea echipajelor la locul intervenției, au fost găsit 18 pacienți și 5 cadre medicale autoevacuate, un pacient fiind evacuat de salvatori. 3 cadre medicale care au suferit fracturi au fost transportate la spital.

Au sărit pe geam de la etajul 1. Au suferit fracturi și au fost transportate la spital pentru mai multe investigații. O echipă va stabili cauza incendiului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dolj, Florin Cocoşilă, la Realitatea PLUS.

Șeful ISU Dolj: „Nu am informația dacă spitalul are aviz de la ISU”

Dintre cei 41 de pacienți din spital, niciunul nu a avut de suferit. „Aceștia se află adunați de către personalul spitalului și sunt evaluați. La nivelul spitalului, s-au dispus deja măsuri organizatorice ca toți acești pacienți să fie cazați în zona rămasă neafectată din pavilion.

Este vorba despre trei rezerve care au fost afectate de incendiu, este impropriu spus saloane, rezerve în care erau cazați câte un pacient. Pacienții au fost salvați de către personalul medical, inclusiv pacientul din rezerva de unde a pornit incendiul și de către polițiști, de către jandarmi, iar un pacient care avea dificultăți de deplasare întrucât este o persoană puțin supraponderală a fost scoasă din clădire de către salvatori.

Incendiul s-a manifestat la parterul clădirii, la una dintre rezervele în care erau cazați pacienții pe secția de primiri urgențe a spitalului și s-a extins la alte două rezerve învecinate care sunt mai puțin afectate de incendiu. La etaj nu am avut probleme decât cu degajarea fumului și așa au ajuns cei trei medici care se aflau într-o încăpere de lucru să se salveze sărind de la fereastra respectivă.

Încăperea respectivă era situată la etajul 1, nu este vorba de scară de incendiu. Cei trei medici au crezut că nu vor fi în siguranță dacă se vor evacua pe calea normală. În spital, trebuie să existe căile de evacuare care sunt prevăzute de normative. Nu vreau să mă exprim cu privire la controale fără să am documentul de control în față.

Personalul medical a intervenit cu extinctoare, dar cu mai puțin succes, de aceea, la momentul în care echipajele de intervenție au ajuns acolo s-a intervenit cu autospeciale cu apă și spumă. Intervenția a durat în jur de 20 de minute, dar apoi a trebuit să ne asigurăm că nu mai există nicio posibilă victimă și până nu am avut confirmarea de la personalul unității sanitare că toți pacienții sunt găsiți și sunt în stare de sănătate bună ca urmare a incendiului, nu am retras forțele de intervenție din pavilion, am căutat în fiecare încăpere. Parte dintre pacienți sunt speriați. Nu au pus probleme deosebite, sunt cooperați și încercăm să ne asigurăm că totul este în regulă în ceea ce-i privește.

Într-o rezervă, în care era pacienta respectivă, a ars tot ce se afla acolo, celelalte două rezerve învecinate au fost afectate atât de fum, cât și de temperaturi. Și s-a degradat tot ce era acolo, dar nu am avut în cele două rezerve flacără deschisă, cel puțin din ceea ce am observat noi. Cercetările sunt în curs.

În momentul în care personalul a intrat acolo, ardea salteaua. Pacienta este într-o stare destul de bună, este evaluată și ea de către personalul medical, pare să nu fi suferit intoxicații cu fum, arsuri sau alte vătămări specifice unui incendiu, dar este cazul să se pronunțe personalul medical în ceea ce privește starea dânsei de sănătate. Noi apreciem că este în regulă în acest moment.

Nu am informația dacă spitalul are aviz de la ISU, dar voi afla și vă voi comunica”, a declarat inspectorul șef al ISU Dolj - col. Bogdan Vlăduțoiu.

Managerul spitalului: „Nu există detector de fum”

„Așa cum ați aflat deja, a fost un incendiu în cadrul secției noastre de Psihiatrie. O pacientă care se afla într-o rezervă jos, în parterul clădirii, deținea probabil o brichetă ascunsă printre saltele. Și s-a ajuns la evenimentul pentru care suntem de fapt aici. Colegii mei și-au dat seama destul de repede (că a dat foc la saltea, n.r.), însă focul a ars acolo mocnit. Au acționat foarte prompt, au folosit stingătoarele și a fost nevoie de intervenția pompierilor. Probabil când s-a deschis ușa, s-a făcut curent și a izbucnit flacăra. Focul nu s-a propagat decât la rezerva respectivă, fumul a ieșit. A ars o singură rezervă de la parter. Trei rezerve au fost afectate de fum”, a declarat Anca Tudor, manager Spital Craiova.

Reporter: La ce distanță era situată cea mai apropiată cale de evacuare? Anca Tudor: „Era foarte aproape, dar cred că s-au speriat. Nu există detector de fum”.

Reporter: dar intructaj, cum să reacționeze la astfel de situații? Anca Tudor: „Da, există. Personalul nostru a acționat foarte prompt, a intrat, a salvat pacienta respectivă. Au încercat să stingă incendiul, important este că au scos pacienta de acolo și toți pacienții pe care îi avem. Vă dați seama că pacienta nu era tăcută, făcea zgomot acolo. Femeia nu a suferit arsuri, niciun pacient nu e afectat”.

Potrivit primarului de la Craiova, Lia Olguța Vasilescu, incendiul a pornit de la o pacientă care a dat foc unei saltele.

Reacția Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății informează următoarele cu privire la incendiul care s-a produs în această seară la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova (unitate non-COVID-19), aflat în subordinea Consiliului Local al Municipiului Craiova:

Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, incendiul s-a manifestat pe o suprafață de 20 mp și a fost lichidat. În urma incendiului, s-au înregistrat trei victime cadre medicale, care au suferit traumatisme la membrele inferioare prin cădere de la înălțime. Un pacient acuză cefalee. Victimele sunt conștiente și sunt transportate la spital.

În total, 19 pacienți și 8 cadre medicale au fost evacuate ori s-au autoevacuat. Aceștia vor rămâne în aceeași unitate sanitară într-o altă aripă a clădirii.

Din primele date furnizate de conducerea unității spitalicești, incendiul ar fi fost provocat de un pacient.

Mai multe articole despre:
incendiu spital craiova