MENIU

Încă un bebeluș infestat cu o bacterie periculoasă a murit la "Marie Curie". Este al doilea deces

Sursa infestării bebelușilor din Argeș, necunoscută! Cum își pasează responsabilitatea autoritățile

Al doilea deces, într-o săptămână și jumătate, la Spitalul "Marie Curie", din Capitală, în cazul bebelușilor infestați cu o bacterie periculoasă. O fetiță cu sindrom hemolitic uremic, în vârstă de un an, a decedat luni, la 03:00. Aceasta se afla internată în secție de Terapie Intensivă, fiind intubată și ventilată mecanic. În total, zece copii se află internați la Spitalul "Marie Curie", patru la Terapie Intensivă, în stare gravă, trei dintre aceștia fiind intubați și ventilați mecanic, iar șase se află internați în secția de Nefrologie. Șapte dintre aceștia fac dializă. Copiii au între cinci luni și un an și două luni.

UPDATE. Luni. 13:30: Radu Tăbăcaru, şeful secţiei Terapie Intensivă a Spitalului „Marie Curie”, a declarat că încă "ne putem aștepta la surprize majore", întrucât lucrurile nu sunt pentru cei mici "foarte liniare". 

"În linii mari, e aceeași stare ca în urmă cu câteva zile. La unul dintre copii s-a întrerupt dializa, mai sunt trei care sunt pe dializă. O parte din funcția renală este în evoluție pozitivă. Suntem optimiști. (...) Ne putem aștepta la suprize majore. Însă lucrurile nu sunt pentru acești pacienți foarte liniare", a declarat Radu Tăbăcaru.

Olărescu Ioana, mama unei fetiţe internate la Spitalul Marie Curie, din Capitală, la secţia Terapie Intensivă, a declarat că i-a dat copilului să mănânce mere, portocale şi banane, toate fructele fiind spălate înainte.

"La un copil de un an şi jumătate nu poţi să-i dai orice. S-a culcat O.K. şi s-a trezit... Dimineaţă am dus-o la spital. A fost transferată la Bucureşti pentru că ceea ce are ea nu se poate trata la Piteşti. (...) Soţul este terminat şi nu poate să vorbească, fetiţa care a murit aseară avea patul lângă patul fetiţei mele", a declarat mama unei fetiţe.

UPDATE. luni. 09:30: "În cursul nopții s-au deteriorat doi copii care au necesitat, alături de ceilalți doi care erau deja intubați, protezare ventilatorie. Din păcate, în cursul nopții, unul dintre copii a făcut stop cardiac și nu a răspuns la manevrele de resuscitare și la 3 dimineața a fost declarat decesul. În prezent, se află trei copii ventilați și un copil care nu necesită proteza ventilatorie. Vor continua investigațiile pentru aceștia trei. Pe secție se află șase copii, dintre care trei beneficiază de dializă și sunt și ventilați. El a fost adus pe data de 10 februarie, a fost internat la 15:00, debutul afecțiunii era cu 24 de ore anterior internării la noi și se prezentase în cursul dimineții la colegii de la Spitalul de Pediatrie din Pitești, care au constatat că este în stare gravă și l-au trasferat în aceeași zi. Cei trei sunt în stare gravă, dar stabilă. Unul dintre cei care s-au deteriorat azi-noapte va fi investigat si se vor continua investigațiile, respectiv tomografie computerizată. Acesta este planul pentru astăzi. Nu putem da un pronostic de externare", a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului "Marie Curie", Denis Stănescu. 

UPDATE. luni. 09:13: Medicii de la Marie Curie vor susține declarații de presă la 09:30. 

UPDATE. luni. 07:50: Încă un bebeluș infectat cu bacteria misterioasă a decedat. 

Cinci copii se află în continuare la Terapie Intensivă, la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, după ce au fost infestaţi cu o bacterie periculoasă, doi dintre aceştia fiind ventilaţi mecanic. Nu au apărut în schimb cazuri noi în ultimele 24 de ore.

UPDATE. duminică. ora 12,30: "În prezent, la Spitalul Marie Curie sunt internați 11 copii cu sindrom hemolitic-uremic. Cinci dintre aceștia sunt pe secția de terapie intensivă și fac dializă peritoneală. În cursul nopții, un copil s-a decompensat și a necesitat și el protezare ventilatorie, deci este respirat pe aparate. În momentul de față sunt doi copii ventilați mecanic, ceilalți trei aflați în terapie intensivă — în stare gravă, dar stabilă — deocamdată nu necesită protezare ventilatorie. Pe secția de nefrologie se află internați alți șase copii, trei dintre ei necesită dializă peritoneală, trei au funcția renală reluată. În momentul de față nu li se face dializă. Evoluția în această boală este lentă, și-au reluat diureza și asta este un lucru foarte bun", a explicat medicul.

Ea a spus că micuții au fost imunizați cu vaccinurile obligatorii.

duminică ora 12,10: Patru copii se află în continuare internaţi la secţia de Nefrologie, iar cinci - la Terapie Intensivă, din cadrul Spitalului "Marie Curie" din Bucureşti, după ce au fost infestaţi cu o bacterie periculoasă. Nu au mai apărut cazuri noi în ultimele 24 de ore. Toţi copiii infestaţi erau vacinaţi la zi, a declarat purtătoarea de cuvânt a spitalului.

Între timp, Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Argeş au demarat o anchetă, iar ANSVSA a decis recoltarea unor probe de protocale, după ce părinţii bebeluşilor au afirmat că se tem că aceste fructe ar fi putut fi sursa infecţiei. Probele vor fi analizate de Laboratorul Naţional de Referinţă, rezultatele urmând a fi gata la începutul săptămânii

UPDATE: Daniel Lupu, director DSV Argeş, a precizat la Realitatea TV că probele de portocale au fost prelevate din cinci magazine ale aceluiaşi supermarket.

"Am luat doar probe de portocale, de la un lanţ de magazine, pentru că mama copilului decedat a spus că a cumpărat portocale de la acel supermarket din localitatea respectivă. Acel supermarket are cinci magazine în judeţul nostru - Mioveni, Câmpulung, Curtea de Argeş, Topoloveni şi Piteşti -, am luat probe din fiecare magazin", a declarat Lupu.

UPDATE, ora 12:25: Radu Tăbăcaru, medic la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie", a anunţat sâmbătă dimineaţă că pentru unul dintre copiii internaţi s-a renunţat la dializă, starea acestui îmbunătăţindu-se uşor. În continuare, patru copii se află la secţia de Nefrologie, iar cinci - la Terapie Intensivă.

"Nu a intervenit nimic major faţă de ziua precedentă. Unul din copiii de la Nefrologie e mai bine şi s-a întrerupt dializa; a început să aibă urină, iar acesta este un semn bun, funcţia renală îşi revine", a declarat medicul, subliniind însă că acest lucru "nu înseamnă că pacientul a scăpat de boală".

"Cei patru pacienţi de la Nefrologie sunt stabili, iar cei cinci de la Terapie Intensivă sunt fără modificări majore faţă de ieri. Se continuă dializa, se urmăresc toţi parametrii foarte frecvent. Un copil este în continuare intubat, parcă într-o stare discret ameliorată, dar e devreme să ne pronunţăm. Dializa merge, sper că îl putem aduce într-o stare mai bună. (...) Fiecare pacient are evoluţia lui. Ne aşteptăm ca marea majoritate să îşi revină, dar boala aceasta produce şi insuficienţă renală cronică şi chiar decese. Dar e devreme să vorbim acum despre asta", a mai explicat dr. Tăbăcaru.

Întrebat care ar putea fi sursa infecţiei, medicul a precizat că "e posibil orice": "Nu trebuie să ajungem la o stare de isterie generală - că e de la portocale, că e de la lapte, şi nimeni nu mai mănânce portocale şi să nu mai bea lapte. Nu e normal să fie aşa. Trebuie să aşteptăm cu răbdare şi fără emoţii foarte mari rezultatele colegilor care se ocupă de analiza epidemiologică".

UPDTATE. sâmbătă. 12,15: Andrei Butaru, preşedinte ANSVSA, a precizat pentru Realitatea TV că probele recoltate din mai multe lanţuri de magazine din judeţul Argeş vor ajunge la Bucureşti în cursul acestei zile, iar că rezultate vor fi gata cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare.

"Încă nu au ajuns probele la Bucureşti; colegii din Argeş acum recoltează probele de portocale. Estimăm ca în jurul orei 13.00 să ajungă la Laboratorul Naţional de Referinţă de la Bucureşti. Am stabilit să avem azi echipe de lucru la laborator. Maxim luni după-amiază sau marţi dimineaţa vom avea rezultatele analizelor",
a explicat acesta.

"Noi ne-am autosesizat în urma incriminării acestor fructe. Acum recoltăm doar aceste fructe. Dacă pe parcursul anchetei desfăşurate de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Argeş apar şi alte date, putem să analizăm şi alte alimente", precizând că vor fi analizate " doar fructe din acest lot, pentru că nu putem să discutăm cu părinţii, fiindcă ancheta este desfăşurată de Ministerului Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Argeş. Noi lucrăm în paralel", a adăugat preşedintele ANSVSA.

Sursa infestării bebelușilor din Argeș este încă necunoscută, în contextul în care autorităţile au demarat ancheta, în acest caz, abia la trei zile după primul val de internări, soldate cu un deces.

Și mai halucinante sunt motivele oferite de autorități, dar și modul de operare în această situație de criză: în timp ce președintele ANSVSA afirmă că fructele nu au fost incriminate până acum și, de aceea, abia vineri s-a autosesizat și dispus recoltarea de probe, începând de sâmbătă, de pe întreaga rețea de distribuție din Pitești, directorul DSV Argeș afirmă că DSP-ul nu l-a informat despre acest caz, iar directoarea DSP Argeş spune că a aflat din presă, prima dată, despre îmbolnăvirea bebelușilor.

Drama bebeşulilor infestaţi cu o bacterie periculoasă şi a părinţilor acestora continuă. 14 copii sunt internaţi şi la această oră în două spitale din Capitală.

Trei dintre ei se luptă să supravieţuiască după ce ieri starea lor de sănătate s-a agravat. În total, nouă bebeluşi fac dializă, iar dintre ei, cinci sunt internaţi de mai multe zile la terapie intensivă.

Un bebeluş de 11 luni a murit din cauza unei infecţii digestive grave, la Spitalul Marie Curie, din Capitală.

DSV Argeș: Nu am fost sesizați. Ancheta epidemiologică este facută de către DSP

În cadrul unei intervenții telefonice, la Realitatea TV, directorul DVS Argeș, Daniel Lupu, a declarat că sâmbătă vor fi recoltate probe din supermarketurile aflate pe raza Pitești.

"După câte am auzit, se pare că mamele au cumpărat fructe de la supermarketuri. Toate aceste supermarketuri, de unde am auzit că au și cumpărat fructe, mâine dimineață vom fi în control și vom recolta probe pentru a le trimite la laborator. Mâine o să verificăm portocalele, în primul rând, pe care le vom recolta și trimite pentru control la București", a declarat Daniel Lupu.

Întrebat de ce nu a dispus această verificare mult mai devreme, din moment ce se știe despre portocale de opt zile, acesta a explicat: "Nu am verificat pentru că ancheta epidemiologică trebuia făcută de către Direcția de Sănătate Publică și în urma anchetei se spunea care aliment e incriminat. Practic, noi ne-am autosesizat. Nu am fost sesizați și ancheta epidemiologică este facută de către Direcția de Sănătate Publică".

Potrivit acestuia, deși DSV demarează săptămânal controale, asta nu implică și recoltarea de probe.

"Eu nu pot să mă duc, acum, să caut acul în carul cu fân. Dacă îmi spunea ancheta epidemiologică că e incriminată și portocala, automat mergeam și controlam de unde, ce și cum a luat. Noi facem controale cam săptămânal, în aceste uități. Asta nu înseamnă că dacă mergem în control, recoltăm și probe. Mâine, în jur de 14,00, cel târziu, probele vor fi duse la laboratorul de referință în București", a afirmat directorul DVS Argeș. 

DSP Argeș: Luni avem primele rezultate. Am aflat de caz din presă

Sorina Honțaru, directorul DSP Argeș, a afirmat, la rândul său, la Realitatea TV, că primele probe din gospodărie au fost recoltate pe 10 februarie, reprezentanții DSP Argeș aflând de această situație în 9 februarie, din presă.

"Din anchetele epidemiologice, transmise de Marie Curie și făcute de noi, două persoane ne-au spus că au consumat portocale (...) Restul nu au consumat portocale, piureuri, iaurturi, lapte praf cu diverse sortimente. 80 la sută din mame au preferat laptele cu apă îmbuteliată și doar 20 la sută cu apă de la rețea. Facem control în permanență, luni avem primele rezultate inclusiv de la robinetul de la mame din casă și din sticlele din care au preparat laptele praf.

Din locuințe nu le avem luni (n.r - rezultatele probelor). Avem probele de apă din localități, de la pediatrie și pe parcursul săptămânii viitoare, treptat, în funcție de cum le-am recoltat avem la șapte zile probele din casele oamenilor. Noi periodic luăm probe și din apele de rețea, din comunele respective, iar la copiii care sunt la București internați, luăm probe din gospodăria omului. Prima probă din gospodăria omului s-a luat joi dimineață. Miercuri s-a demarat ancheta, marți am fost anunțați, de acest caz, după-amiază, miercuri s-au recoltat primele probe, la prima oră, de la spitalul de pediatrie", a spus Honțaru. 

Întrebată de ce au fost recoltate probele de la spital și nu de acasă, de la persoanele vizate, Sorina Honțaru a răspuns: "Pentru că primii pacienți care au venit au stat și internați și în unitatea sanitară și am recoltat din unitatea respectivă, de unde au băut copiii. Au venit cu simptome, dar noi suntem obligați să recoltăm și din unitatea sanitară, în care au stat copiii. Am fost informați pe 9 februarie, la orele 15, 45. Inițial am aflat de la dvs., după am cerut o informare de la spitalul de pediatrie".

Întrebată dacă deține probe din toate locuințele, de la toți copiii internați, directorul DSP Argeș a răspuns că trei dintre aceștia fac excepție.

"Cu excepția a trei, care ambii părinți sunt în București. Unul din el vine mâine dimineață și noi mergem să recoltăm, iar la ceilalți doi nu sunt decât bunicii acasă și ne zic că nu au cheie din locuință. În rest s-a recoltat la toți", a spus Honțaru.

Potrivit acesteia, din apa, laptele din casă, din cutia din care a consumat copilul înainte să se îmbolnăvească, apa inclusiv îmbuteliată au fost recoltate probe.

Întrebată de ce nu au fost făcute verificări și la fructele din comerț, Sorina Honțaru a motivat că este greu de recoltat aceste probe.

ANSVSA: Abia astăzi ne-am autosesizat. Nu au fost incriminate fructele până astăzi

Pe de altă parte, președintele ANSVSA, Andrei Butaru, a declarat, la Realitatea TV, că sâmbătă echipele ANSVSA vor recolta probe de pe toată rețeaua de distribuție din Pitești, întrucât 'abia astăzi fructele au fost incriminate'.

"Noi abia astăzi ne-am autosesizat, văzând că sunt incriminate aceste fructe și am dispus de urgență, în această după-amiază, în urma discuției cu doctorul Lupu și Vorișteanu, de la Capitală, mâine echipele noastre vor recolta probe de pe toată rețeaua de distribuție din Pitești. Probele vor pleca la București în jurul orei 10 - 11,00. Am stabilit deja echipele care să înceapă mâine analizele, iar luni după-amiază sau, cel târziu, marți putem să avem buletinele de analiză pe aceste fructe", a explicat Butaru.

Întrebat dacă nu există un anumit protocol de urmat, în astfel de situații, astfel încât să existe o bună informare, de la bun început, pentru toate autoritățile ce trebuie să intervină, Andrei Butaru a răspuns: "Dacă vreți, până astăzi eu nu am știut că sunt incriminate fructele".

Întrebat de ce nu au fost sesizați mai devreme, în contextul în care DSP-ul a fost informat pe 9 februarie, aceasta a motivat că "la ora aceea (n.r - 9 februarie), dumnealor nu incriminau fructele". "Au mers pe o altă pistă", a mai spus Butaru.

Filmul evenimentelor

Un bebeluş de 11 luni a murit din cauza unei infecţii digestive grave, la Spitalul Marie Curie, din Capitală. Alţi 11 copii au fost transferaţi la Bucureşti din Argeş.

Toţi aceşti micuţi suferă de aceeaşi afecţiune, medicii crezând că este vorba de infecţia cu bacteria E.Coli. Se pare că de vină ar fi părinţii, care spun că nu au fiert bine laptele şi carnea cu care i-au hrănit pe cei mici. De asemenea, mâncarea acestora a fost gătită cu apă de la robinet, existând ca posibilitatea ca aceasta să fie sursa bacteriei.

DSP Argeş a precizat că de miercuri seară încă 13 bebeluşi au ajuns la spital, aceştia nefiind transferaţi la Bucureşti. Alţi 14 copii, cei mai mulţi din judeţul Argeş, au fost transportaţi zilele trecute la clinicile din Bucureşti cu infecţii digestive acute. Unul dintre ei, o fetiţă de 11 luni, a murit din cauza complicaţiilor.

Mai exact, la 31 ianuarie a fost transferat de la Spitalul de Pediatrie Argeş în Capitală primul copil cu sindrom hemolitic-ureic. Cinci zile mai târziu, la 4 februarie, a decedat din cauza stării grave. În următoarele zile, alţi şapte copii erau internaţi în Spitalul din Capitală. Medicii au intrat în alertă abia la începutul acestei săptămâni.

Abia după alte trei zile, joi, ministerul Sănătăţii a trimis o comisie de anchetă în judeţul Argeş. Asta deși, miercuri, alţi patru copii au fost aduşi la Spitalul Marie Curie cu aceeaşi infecţie.

Vineri, poliţişti din IGPR şi de la IPJ Argeş, sub coordonarea unui procuror, au audiat o parte din părinţii bebeluşilor internaţi. În plus, aceştia au cerut documente de la Apele Romane şi de la Spitalul de Pediatrie Argeș.

UPDATE 16.30 În ultimele 36 de ore, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "M.S. CURIE" nu s-au înregistrat cazuri noi de copii transferaţi de la unităţi sanitare din judeţul Argeş cu boală diareică acută complicată, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

În prezent, la unitatea sanitară se află internaţi 11 copii cu vârste cuprinse între 5 luni şi 3 ani, transferaţi de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti în ultimele zile.

La majoritatea starea de sănătate s-a ameliorat, 8 dintre ei fiind încă dializati peritoneal, iar unul necesitând asistenţă respiratorie.

MS monitorizează atent evoluţia stării de sănătate a copiilor cu boală diareică acută complicată din judeţul Argeş .

În paralel, Ministerul Sănătăţii şi-a concentrat eforturile pentru depistarea cauzelor care au dus la aceste îmbolnăviri şi va comunica rezultatele anchetei epidemiologice în cel mai scurt timp. În funcţie de rezultatele analizei investigaţiilor întreprinse şi de recomandările echipei de control şi a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, Ministerul Sănătăţii va lua măsurile care se impun.

UPDATE 14.00: Starea de sănătate a doi dintre bebeluşii internaţi la spitalul Marie Curie din Capitală s-a agravat

Starea de sănătate a doi dintre bebeluşii internaţi la spitalul Marie Curie din Capitală s-a agravat. Prin urmare, medicii au decis ca micuţii să fie intubaţi.

Părinţii sunt disperaţi şi au acuzat medicii din Piteşti că nu au făcut nimic pentru a le salva copiii.

Între timp, poliţia a intrat pe fir şi a declanşat o anchetă. Investigaţia vine la mai bine de o săptămână de când un bebeluş a murit la Spitalul Marie Curie, iar numărul celor internaţi cu infecţii grave a ajuns la 11, dar încă nu se ştie sursa contaminării!

Este o situaţie care evoluează de la o oră la altă. Dacă de dimineaţă medicii anunţau că stare bebeluşilor este ameliorată, în prezent starea a doi copii s-au agravat.

La ora actuală, cinci bebeluşi sunt la terapie intensivă, iar doi dintre aceştia respiră cu ajutorul aparatelor.

UPDATE 12.00: Patru poliţişti au ajuns vineri dimineaţa la Spitalul "Marie Curie", de unde au ridicat foile de observaţii aele celor unsprezece copii transferaţi de la unităţile spitaliceşti din judeţul Argeş. De asemenea, poliţiştii au vorbit cu părinţii copiilor, dar şi cu medicii care îi îngrijesc, a declarat, pentru Mediafax, dr. Dan Buzatu, managerul Spitalului "Marie Curie".

UPDATE 11.30: Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş a solicitat documente de la Apele Române, pentru le verifica dacă de vină este apa. De asemenea, aceştia au solicitat documente de la spitalele în care bebeluşii au fost internaţi.

Poliţa a infirmat informaţiile privind faptul că s-ar fi dus acasă la copiii bolnavi pentru verifica condiţiile de igienă.

UPDATE 11.00: Poliţia ia declaraţii de la părinţii copiilor internaţi şi de la medici

Poliţia a intrat pe fir în cazul bebeluşilor bolnavi de la Marie Curie. Aceştia au cerut actele copiilor şi iau declaraţii de la părinţii lor şi de la medici.

Ancheta vine la mai bine de o săptămână de când un bebeluş a murit la Spitalul Marie Curie, iar numărul celor internaţi cu infecţii grave a ajuns la 11, dar încă nu se ştie sursa contaminării!

UPDATE 09.00: A trecut mai bine de o săptămână de când un bebeluş a murit la Spitalul Marie Curie, iar numărul celor internaţi cu infecţii grave a ajuns la 11, dar încă nu se ştie sursa contaminării! S-a vorbit despre laptele fiert insuficient, apoi despre apă infestată şi nici infecţiile intra-spitaliceşti nu au fost excluse. De altfel, managerul spitalului de Pediatrie din Piteşti şi o asistentă au fost sancţionati pentru că au internat în acelaşi salon cazurile de enterocolită cu cele cu afecţiuni respiratorii. 

Copiii, internaţi în secţiile de nefrologie şi terapie intensivă se luptă să trăiască. Opt dintre ei au insuficienţă renală acută şi fac deja dializă sau urmează să fie supuşi unei astfel de proceduri. Iar doi au făcut complicaţii neurologice. Toţi au fost contaminaţi cu o bacterie periculoasă.

Cel mai mic copil adus la Spitalul Marie Curie are cinci luni. Iar cel mai mare, un an şi două luni.

UPDATE. 16.15: Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu a afirmat că nu este vorba de un focar, cei 15 copii fiind din diverse localităţi din judeţul Argeş.

Dintre bebeluşii internaţi în Bucureşti, 13 se află la Spitalul "Marie Curie" şi 3 la Institutul de Boli Infecţiose "Matei Balş".

"Niciun alt pacient nu a mai fost transferat. Celelalt cazuri internate în judeţul Argeş nu au legătură cu cazurile transferate la Bucureşti", a spus secretarul se stat, adăugând că la un singur copil a fost depistată bacteria E.coli, fiind vorba de copilul care a decedat ieri.

Victor Strâmbu a mai spus că în această dimineaţă o echipă de medici profesionişti s-au deplasat la DSP Argeş şi la Spitalul de Pediatrie din Piteşti şi s-a dispus recoltarea de probe suplimentare din laptele praf şi din alte alimente. "Rezultatul probelor de laborator vor fi gata în 3-7 zile", a spus secretarul de stat.

Conform acestuia, la DSP Argeş s-au constat situaţii în care copii cu afecţiuni diferite erau internaţi în acelaşi salon şi s-au dispus sancţiuni, de la 500 de lei în sus. De asemenea, aceleaşi nereguli au fost constatate şi la Spitalul de Pediatrie din Piteşti.

"În urma anchetei preliminare nu putem să tragem concluzii pentru că bebeluşii nu au consumat alimente comune. Nu există un numitor comun.", a mai spus secretarul de stat. 

UPDATE 13.50: 13 noi cazuri de copii cu infecţii digestive grave, înregistrate în Argeş

13 copii cu infecţii digestive grave au fost internaţi, începând de miercuri, de la ora 18.30, în judeţul Argeş, anunţă Direcţia de Sănătate Publică. Alţi 14 copii au fost transferaţi, zilele trecute, la spitalele din Bucureşti cu boală diareică acută şi infecţie cu rotavirus. Unul dintre ei, o fetiţă de 11 luni, a murit din cauza complicaţiilor.

Direcţia de Sănătate Publică Argeş a anunţat că, începând de miercuri, de a ora 18.30 şi până joi la ora 8.00, au fost preluate, în urma apelului la 112, 13 cazuri de sindrom hemolotic uremic.

“Cinci cazuri au fost transferate la Spitalul de Pediatrie din Piteşti (în investigaţii), alte patru cazuri la Secţia de Contagioase (rotavirus) şi patru cazuri la Spitalul Municipal Câmpulung (boală diareică, formă uşoară)” se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

Instituţia a mai anunţat că niciunul dintre copiii internaţi, începând de miercuri seara, nu a mai fost transferat în Capitală.

Ce este bacteria E.coli. Dacă ai aceste simptome mergi la medic de urgenţă!

UPDATE 10.15. Mihaela Bălgrădean, şef secţie Nefrologie ,,Marie Curie", a afirmat că în prezent sunt internaţi 11 copii cu vârsta între 6 luni şi un an si jumătate. Conform acesteia, cel mai probabil este vorba de o infecţie cu E.coli.

Medicul a mai explicat că bateria este extrem de agresivă, atacând peretele vascular al rinichilor. "Este vorba de o septicemie extre de gravă", a mai Mihaela Bălgrădean.

Şefa secţiei de Nefrologie din cadrul Spitalului ,,Marie Curie" a mai spus că nu s-au mai primit sesizări, în afară de cei trei copii transferaţi ieri.

Dintre copiii internaţi, trei se află într-o stare ameliorată faţă de cea în care erau când au ajuns la spital, cinci fac dializă, iar trei bebeluşi sunt la terapie intensivă. 

"Începi să te întrebi dacă există o sursă comună. Bacteria nu se transmite de la om la om. Trebuie să ne gândim la produsele pe care aceştia bebeluşi le-au consumat şi care ar putea conţine aceastp bacterie. Bacteria există în apă, există în carte, ouă, lapte, în foarte multe produse. Trebuie să identificăm dacă toţi aceşti copii au consumat la un moment dat acelaşi produs", a mai spus Mihaela Bălgrădean.

Conform medicului această bacterie este distrusă când alimentul respectiv este fiert, nu dat în clocot, adică fiert mai mult timp la 100 de grade. "Se spune, aşadar şi problema cum au fost pregătite alimentele", a completat aceasta. 

UPDATE 10.00. Ministerul Sănătăţii începe o anchetă în cazul copiilor din Argeş

În ultimele 24 de ore, MS a fost informat despre înregistrarea unor cazuri de îmbolnăvire la copii din județul Argeș care au fost transferați de urgență la unități medicale din București cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic.

Din datele preliminare s-a confirmat infecție cu E. coli doar la unul dintre cazuri, la un copil cu vârsta sub 1 an transferat în stare gravă la Spitalul Marie Curie și care a decedat ulterior. Toti ceilalți copii se găsesc sub îngrijire medicală atentă, fiind aplicate procedurile necesare susținerii funcțiilor vitale.

Măsurile luate de autoritățile de sănătate publică constau în verificarea posibilelor cauze comune de apariție a acestor îmbolnăviri, verificarea condițiilor de spitalizare în unitățile unde acești copii sunt îngrijiți și asigurarea tuturor resurselor necesare diagnosticului și terapiei acestora.

În perioada imediat următoare, MS va comunica rezultatele anchetei epidemiologice desfășurate de autoritățile de sănătate publică din județul Argeș și Municipiul București și va dispune măsurile care se impun în urma analizei raportului și recomandărilor, împreună cu Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică - INSP.

UPDATE 19:05. Treisprezece copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt internați la Spitalul "Marie Curie", din Capitală, cei mai mulți dintre aceștia fiind aduși din județul Argeș, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanți ai unității medicale.

UPDATE 13.30: Încă un bebeluş din Argeş a ajus în urmă cu puţin timp la Bucureşti, fiind în stare gravă. Per total, în prezent, 9 bebeluşi sunt internaţi în stare gravă şi un micuţ a murit ieri. În cursul zilei de astăzi mai urmează să fie transferaţi la Bucureşti încă 3 copii. 

Cei trei copii care vor fi aduşi la Bucureşti sunt din Câmpul Lung Muscel, Craiova şi Piteşti. Sunt copii care au între nouă luni şi un an şi două luni.

Cei nouă bebeluşi internaţi în prezent sunt toţi din judeţul Argeş.

Medicii au stat de vorbă cu părinţii si au aflat că toţi aceşti copii au fost hrăniţi cu lapte de vacă care nu a fost suficient fiert sau li s-a dat supă cu carne de pui crescuţi în gospădărie, iar carnea nu a fost suficient de bine fiartă.

Părinţii au mai sus că au folosit la preparea mâncării apă de la robinet şi se merge şi pe o altă pistă, ca nu cumva apa să fie fost contaminată.

Nu există niciun indiciu care să ateste că ar fi vorba de lapte praf, copiilor dându-se doar lapte de vacă.

Medicii au mai spus că în ultimii cinci de ani au avut doar 33 de pacienţi au fost internaţi cu acest sindrom, dintre care au decedat doi.

Părinţii speră că medicii vor reuși să le salveze pruncii

Toţi copiii aduşi la Bucureşti au între cinci luni şi un an. Părinţii speră că medicii vor reuși să le salveze pruncii.

"S-a dus la Spitalul din Piteşti cu diaree, l-a tratat, nu ştiu dacă tratamentul a avut efect...Luni la ora 12 a făcut prima convulsie şi la 12 noaptea am ajuns în Bucureşti", spune un tată, adăugând că medicii sunt rezervaţi. 

O mamă povesteşte: "Este în stare gravă, a făcut convulsie renală, i s-a întărise corpul. Ne-au trimis la terapie intensivă. Foarte puţină banană a mâncat. I-am dat-o cu puţin lapte".

Boala apare din cauza consumului de apă contaminată, de carne insuficient fiartă, de lapte preparat incorect sau de legume şi fructe crude contaminate. Unii părinţi spun că le-au dat lapte de vacă celor mici pentru că n-au avut bani să cumpere lapte praf. Alţii le-au dat supă cu carne de găină. Nici laptele nici carnea nu au fost fierte suficient.

Fetiţa care a murit avea 11 luni

Fetiţa care a murit avea 11 luni şi a ajuns în Capitală intubată şi ventilată mecanic. Medicii de la Spitalul Marie Curie n-au mai putut să o salveze. Copila era din Argeş, la fel şi ceilalţi copii transferaţi în București.

Medicii avertizează: "Părinţii să se prezinte la medic, la medicul de familie, când văd că starea lor s-a schimbat, varsă, fac febră, zac, nu primesc alimentaţia".

Medicii recomandă ca fructele şi legumele date copiilor să fie spălate bine, iar carnea şi laptele să fie fierte la peste 100 de grade.