MENIU

Încă o condamnare pentru fostul baron local, Nicușor Constantinescu

Nicușor Constantinescu, fostul baron local și apropiat al lui Radu Mazăre, a mai primit o condamnare. 

Fostul șef al Consiliului Județean Constanța a primit o condamnare de 4 ani cu executare, în dosarul referitor la achiziţia elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol. Decizia aparține instanței de fond și nu este definitivă, urmând apelul. 

De asemenea, instanța l-a obligat pe Constantinescu la plata sumei de 1.082.031,62 lei, despăgubiri civile către Județul Constanța și Consiliului Judeţean Constanța. Totodată, el trebuie să mai achite și suma de 16.000 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat.

Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, având drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța în anul 2015, fiind acuzat de abuz în serviciu în dosarul privind achiziționarea elicopterului care s-a prăbușit, în decembrie 2014, în lacul Siutghiol din Mamaia, provocând moartea a patru persoane.

Procurorii au precizat că, în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin el, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă, din judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria. Conform anchetatorilor, la data de 29 martie 2013, Constantinescu a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă şi în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită şi conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă) a elicopterului respectiv. La data de 01 iulie 2013, Constantinescu ar fi pus elicopterul achiziţionat din fonduri publice la dispoziţia persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi achiziţionat elicopterul, schimbând astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv.

Pe această cale, mai arată procurorii, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului. 

În prezent, Nicușor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă unde execută, din 2016, o condamnare la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, primită în dosarul Centrului Militar Zonal. De asemenea, în luna februarie a acestui an el a primit o a doua condamnare definitivă, tot de cinci ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa.

 

Nicușor Constantinescu, urmărit penal pentru două infracţiuni de abuz în serviciu

Mai multe articole despre:
Constanţa condamnare Nicuşor Constantinescu