MENIU

Aproximativ 4.000 de mutații ale COVID-19, existente în lume! Experții testează posibilitatea COMBINĂRII dozelor de vaccin Pfizer și Astra Zeneca

Vaccin antiCovid

Lumea se confruntă cu aproximativ 4.000 de variante ale virusului COVID-19, fapt ce determină o cursă contracronometru pentru îmbunătățirea vaccinurilor existente. În tot acest timp, cercetătorii încearcă să derermine ce efect ar avea asupra sistemului imunitar combinarea dozelor Pfizer și AstraZeneca.

Până în prezent, mii de variante de COVID-19 au fost documentate pe măsură ce virusul a suferit mutații, inclusiv așa-numitele variante britanice, sud-africane și braziliene care par să se răspândească mai rapid decât restul variantelor de coronavirus, relatează Reuters.

 

Ministrul britanic responsabil cu campania de vaccinare, Nadhim Zahawi, a declarat că este foarte puțin probabil ca vaccinurile actuale să nu funcționeze împotriva noilor variante, indiferent dacă este vorba de Kent sau de alte variante, "mai ales atunci când vine vorba despre boli severe și spitalizare".

 

„Toți producătorii, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca și alții, analizează modul în care își pot îmbunătăți vaccinul pentru a se asigura că suntem pregătiți pentru orice variantă - există aproximativ 4.000 de variante în întreaga lume de COVID”, a adăugat oficialul. 

 

În timp ce mii de variante au apărut pe măsură ce mutațiile virusului s-au tot replicat, doar părți foarte mici din acestea este probabil să fie importante și să producă schimbări substanțiale în structura virusului, potrivit British Medical Journal.

 

Așa-numita variantă britanică, recunoscută sub numele de VUI-202012/01, prezintă mutații, inclusiv o modificare a proteinei spike pe care virusurile o utilizează pentru a se lega de receptorul ACE2 uman - ceea ce înseamnă că este probabil mai ușor de prins.

 

„Avem cea mai mare industrie de secvențiere a genomului - avem aproximativ 50% din industria mondială de secvențiere a genomului - și păstrăm o bibliotecă cu toate variantele, astfel încât să fim gata să răspundem - fie în toamnă, fie după - la orice provocare pe care virusul o poate prezenta și produce, astfel, următorul vaccin ”, a mai spus Zahawi.

Combinarea dozelor de vaccin de la producători diferiți, soluția "salvatoare"?

 

Noul coronavirus - cunoscut sub numele de SARS-CoV-2 - a ucis 2.268 de milioane de oameni din întreaga lume de când a apărut în China la sfârșitul anului 2019 și până în prezent, potrivit Universității de Medicină Johns Hopkins.

 

În prezent, Israelul este cu un pas uriaș înaintea restului lumii în ceea ce privește rata de vaccinare raportată la populație, urmat de Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit, Bahrain, Statele Unite și apoi Spania, Italia și Germania.

 

Marea Britanie a lansat, recent, un studiu pentru a evalua răspunsurile imune generate de amestecarea dozelor de vaccinuri de la Pfizer și AstraZeneca, într-un program ce presupune administrarea în două doze.

 

Cercetătorii britanici aflați în spatele studiilor clinice au declarat că datele privind vaccinarea persoanelor cu cele două tipuri diferite de vaccinuri ar putea ajuta la înțelegerea ipotezei legată de faptul că dozele pot fi lansate cu o mai mare flexibilitate în întreaga lume. Se așteaptă ca datele inițiale privind răspunsurile imune obținute în urma combinării celor două vaccinuri să fie generate în luna iunie.

 

Studiul va examina răspunsurile imune ale unei doze inițiale de vaccin Pfizer urmate de un rapel de AstraZeneca, precum și invers, cu intervale de patru și 12 săptămâni.

 

Atât vaccinul care folosește tehnica ARNm dezvoltat de Pfizer și BioNtech, cât și vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca, cel care funcționează pe bază de virus modificat genetic (vector viral), sunt, în prezent, folosite în Marea Britanie, cu o distanță de 12 săptămâni între cele două doze din același vaccin.