MENIU

Impostura în cultură în 2023. Cine sunt șefii ICR cu case de lux - Marea sfidare pe bani publici, iar românii fac foamea

Impostura în cultură în 2023. Cine sunt șefii ICR cu case de lux - Marea sfidare pe bani publici, iar românii fac foamea

Cultura românească se ține cu sacrificii uriașe peste hotare. Conducerile Institutelor culturale din diaspora decontează lunar peste 50 de mii de euro doar pentru chiriile șefilor. Cele mai mari plăți sunt pentru delegațiile culturale de la Londra, Paris și Tel Aviv. 

Noi date apar în scandalul chiriilor plătite de ministerul Afacerilor Externe pentru misiunile Institutului Cultural Român în Străinătate. MAE a anunțat că plătește lunar peste 51 de mii de euro pentru chiriile filialelor ICR din străinătate.

CÂT PLĂTEȘTE STATUL ROMÂN PENTRU CHIRIILE ȘEFILOR ICR DIN STRĂINĂTATE

Statul român, prin MAE, plătește lunar suma de 1.468.553 chirie totală pentru 657 spații de locuit ale personalului diplomatic român aflat în diferite posturi în străinătate, adică un total anual de 17.622.636 euro, scrie inpolitics.ro.

ICR LONDRA. Șefa ICR Londra - actrița Catinca Maria Nistor conduce topul celor mai scumpe apartamente, cu cel de 6.500 de lire sterline plătite lunar. Reprezentanții ministerului au subliniat că decizia privind alegerea apartamentului i-a aparținut „în exclusivitate” directorului ICR Londra.

Catinca Maria Nistor

„Poate este bine ca ICR sa iasa putin din cladire. Poate cu niste evenimente organizate in spatii inchiriate acolo. Conform strategiei... ăăăă….si viziunii… ăăă... mele, ICR trebuie să fie un conector”, declara Catinca Maria Nistor în urmă cu un an, la audierile din Parlament din 15 aprilie 2022, pentru numirea la șefia ICR din Londra.

În cazul Catincăi Nistor, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au deschis o anchetă pentru a verifica modul în care s-a făcut închirierea apartamentului de 6.500 de lire sterline. Pe la sediul DNA au dat cu subsemnatul apropiați ai șefului ICR Londra.

ICR TEL AVIV. A doua cea mai mare chirie plătită pentru un șef al ICR este la Tel Aviv. Martin Ladislau Salamon este la post din 2018 și căruia în martie 2022 i s-a reînnoit mandatul pentru încă patru ani. MAE plătește pentru el 5.234 de euro pe lună.

Martin Ladislau Salamon Foto: agerpres.ro

ICR PARIS. Aflată tot la al doilea mandat, Doina Marian, directoarea ICR Paris, stă într-o chirie de 3.300 de euro pe lună.

Doina Marian Foto: Trinitas

Adjunctul său, fostul parlamentar Cezar Preda, a închiriat un apartament de 2.670 de euro. Doar alți doi directori adjuncți mai stau în chirie, cei de la Chișinău și Bruxelles pentru care MAE plătește 1.620, respectiv 1.050 de euro.

ICR LISABONA. Un alt scandal în care este implicat un institut cultural din străinătate este numirea lui Dinu Gîndu la conducerea filialei din Lisabona. Audierea din comisiile parlamentare pentru numirea acestuia spune totul.

@usr_oficial Să-l ascultăm pe noul director ICR Lisabona. #ICR #audieri #parlament #lisabona ♬ sunet original - USR

 

CÂT PLĂTEȘTE STATUL ROMÂN PENTRU CHIRIILE ȘEFILOR ICR DIN STRĂINĂTATE

România plătește în fiecare lună peste 1,46 de milioane de euro chirie totală pentru 657 spații ale personalului diplomatic român aflat în diferite posturi în străinătate, adică un total anual de peste 17,6 de milioane de euro, scrie inpolitics.ro.

Sursă: inpolitics.ro