MENIU

Impactul neașteptat pe care Al Doilea Război Mondial l-a avut asupra planetei

Una dintre cauzele mai puțin cunoscute care au dus la degradarea atmoasferei sunt exploziile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit cercetătorilor ionosfera, adică partea superioară a atmosferei a fost puternic afectată atunci.

Oamenii de știință de la University of Reading, au efectuat un studiu în care arată ce impact a avut Al Doilea Război Mondial asupra atmosferei. Studiul a fost publicat în jurnalul Annales Geophysicae.

„Raidurile aeriene efectuate atât de Aliați, cât și de germani, iar cele mai mari bombe aruncate ajungeau chiar și până la 10 tone. Erau suficient de puternice încât nu doar să distrugă clădiri din apropiere, ci și să trimită unde de șoc puternice în atmosfera planetei", spun cercetătorii de la University of Reading.

Efectele celui e-al Doilea Război Mondial s-au resimțit și asupra atmosferei

Se pare că, în perioada respectivă operatorii radio foloseau ionosfera pentru a spori distanța pe care puteau face transmisiuni. Astfel de pulsații radio pe frecvențe scurte erau trimise zilnic, iar apoi redirecționarea sau estomparea lor era verificată.

„Echipajele implicate în raiduri menționau că avioanele au fost afectate de unde de șoc, chiar dacă zburau peste înălțimea recomandată", a declarat Patrick Major, istoric și coautor al studiului.

În cadrul studiului, Major și coautorii studiului au studiat datele disponibile dintre 1943 și 1945, de la Centrul de Cercetări Radio din Slough. Aceștia au căutat în special schimbări în înălțime și concentrarea electronilor din atmosfera superioară, presupunând că schimbările au apărut în urma bombardamentelor.

Apoi, cercetătorii au comparat datele obținute cu informațiile despre cele 152 de raiduri Aliate asupra Europei. Rezultatele au arătat că în timpul raidurilor aeriene, cantitatea de electroni din ionosferă a scăzut considerabil, din cauza efectului de încălzire produs de undele de șoc.

„Puterea nemaiîntâlnită a acestor atacuri s-a dovedit utilă pentru cercetători, care au putut observa modul în care astfel de evenimente pot avea efecte și la sute de kilometri deasupra solului, dincolo de efectele de la sol", a mai declarat Major.

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare ştiinţă al doilea război mondial