MENIU

Hotelierii de pe litoral, nemulțumiți de controalele autorităților. Au fost date amenzi de 11 milioane de lei

Sursa foto: Facebook / Primăria Constanța

Hotelierii de pe litoral au ieșit pe pierdere în acest an. Aceștia se plâng că instituțiile statului s-au călcat în picioare să le dea amenzi și să le controleze unitățile în loc să îi ajute. Un bilanț la final de vară arată că au fost date amenzi de 11 milioane de lei pentru aproape 500 de hoteluri și restaurante de la malul mării. 

Inspectorii care se asigură că hotelurile și restaurantele funcționează după normele legale au avut de lucru în sezonul estival de anul acesta, pe litoral. Servicii care lasă de dorit, mormane de gunoi, mâncare stricată, alimente expirate de ani de zile, și nu în ultimul rând, condiții insalubre de depozitare. Sunt câteva dintre neregulile grave, descoperite de inspectori la malul mării.

„Am avut 2.415 controale, dintre care s-au aplicat 361 sancțiuni contravenționale. 175 de amenzi în valoare de 716.500 de lei”, a precizat Cristina Schipor, directorul DSP Constanța.

În fiecare vară, zeci de comisari de la Protecția Consumatorului și medici de la DSP verifică hotelurile și pensiunile din stațiuni. Cu toate acestea, hotelierii se plâng că sunt supuși mai multor controale pe lună, multe de la aceiași instituție.

„Cel putin în sudul litoralului a fost obositor cuantumul controalelor. De exemplu, la proprietatea mea au fost peste 12 controale anul acesta. Instituții diferite sau aceeași instituție de câteva ori pe sezon”, a afirmat Anca Nedea, hotelier.

Oficialii le promit hotelierilor că vor rări controalele și le vor oferi mai mult sprijin.

„Principalul este ca toți cei implicați să dorească acest lucru. Dacă e vorba de o modificare legislative, să inițiem acea modificare”, a declarat Silviu Cosa, prefectul județului Constanța.

Sezonul estival care s-a încheiat a fost cel mai slab din ultimii ani. Lipsa de turiști i-a dus pe mulți hotelieri în pragul falimentului, iar reprezentanții unităților de cazare spun că au făcut sacrificii mari să rămână deschiși.