MENIU

Horea Uioreanu, fostul șef al Consiliului Județean Cluj, eliberat condiționat din Penitenciarul Baia Mare

Horea Uioreanu, fost președinte al Consiliului Județean Cluj, eliberat din Penitenciarul Baia Mare

Horea Uioreanu a fost liberat condiționat miercuri din penitenciarul Baia Mare. Fostul șef al Consiliului Județean Cluj a fost condamnat, în 2018, la 6 ani și 4 luni de închisoare pentru luare de mită El a fost eliberat cu 2 ani și 5 luni înainte de termen.

 

Fostul șef al Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu, a fost eliberat condiționat din penitenciar, în urma unei decizii a Judecătoriei Baia Mare, potrivit Mediafax. Decizia magistraților din 27 februarie nu a fost contestată de procurori. ​

După eliberarea din penitenciar, Uioreanu a mers la domiciliul său din Cluj-napoca, potrivit Mediafax. 

Potrivit Judecătoriei Baia Mare, intervalul rămas până la termen, data împlinirii duratei pedepsei, 14 august 2022, Uioreanu va fi supravegheat: „măsurile de supraveghere se execută din momentul acordării liberării, pe o perioadă egală cu o treime din durata termenului de supraveghere, dar nu mai mult de 2 ani”. 

Astfel, potrivit deciziei Judecătoriei, „pe durata termenului de supraveghere, condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. 

Uioreanu a fost condamnat în ianuarie 2018, definitiv, printr-o decizie a Curţii de Apel Cluj, la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la spălare de bani.

În primă instanță, pe 12 mai 2016, Tribunalul Cluj îl condamnase la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Într-un alt dosar, pe 22 decembrie 2016, el a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Horea Uioreanu a fost trimis în judecată de DNA sub acuzaţia că a primit ilegal, în perioada 2013 - 2014, informaţii clasificate de la Anca Albu, fost subofiţer al SRI Cluj.

Uioreanu a fost reţinut de procurorii DNA în 2014 şi apoi arestat pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani.

Înainte cu un an de arestarea sa, el și-a dat seama din toate funcțiile din PNL, în 2013. La acel moment, Uioreanu era președintele PNL Cluj.