MENIU

Horațiu Moldovan: "O relaxare a măsurilor de protecție - după șase săptămâni de acum înainte"

coronavirus

Deși toată lumea ar putea aștepta asta, o eventuală tendință de relaxare a măsurilor luate de autorități în perioada imediat următoare nu este de așteptat. Din contră. Ne așteaptă un vârf al numărului de infectări în următoarele două săptămâni după Paște, așa că autoritățile fac în continuare apel la vigilență și răbdare.

"Ne așteaptă un vârf al numărului de infectări în următoarele două săptămâni după Paste, apoi sperăm să intrăm într-o fază de platou și apoi de remisie. Abia apoi ne vom putea gândi la modularea măsurilor. Până atunci păstram măsurile pentru că acestea ne-au asigurat numărul redus de decese și infectări, comparativ cu alte state", a declarat astăzi, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus, Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. 

Potrivit lui Moldovan, o relaxare a măsurilor de protecție ar putea fi pusă în aplicare după șase săptămâni de acum înainte. 

În ceea ce privește decesele înregistrate până în prezent de România, secretarul de stat a subliniat că, din numărul total al acestora, o parte se datorează într-adevăr coronavirusului: "Cea mai mare parte se datorează însă bolilor de baza, preexistente, care se asociaza cu COVD-19".

Pe de altă parte, Horațiu Moldovan a respins controversa momentului - și anume că moștenirea genetică a românilor i-ar putea feri de infectarea cu noul coronavirus, idee susținută de cercetătorii belgieni. "Este un studiu fantezist! Nu sunt de acord cu asemenea date. Nu cred că este vorba de o diferență genetică între noi și ceilalți", a conchis secretarul de stat.