MENIU

Ploile au făcut din Hidroelectrica cea mai bună "vacă de muls" a Guvernului

<p>Hidroelectrica, mai puțini bani pe viitor?</p>

Hidroelectrica, , cel mai mare producător de energie electrică din România, a înregistrat un profit record de 962 de milioane de lei, în primul semestru al anului 2018, cu 34% mai mult decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2017. Este cel mai mare profit din istoria companiei pe o perioadă de șase luni.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a terminat primul semestru al anului cu un profit net record de 962 de milioane de lei, în creştere cu 34% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Compania a ajuns la afaceri de 1,99 miliarde de lei, cu 17% mai mari faţă de primul semestru din 2017, pe fondul unei producţii de energie cu 20% mai mare.

Anul trecut, Hidroelectrica a plătit integral dividendele aferente anului trecut, în valoare de 1,035 miliarde lei, către cei doi acţionari, din care Ministerul Energiei deţine 80% din capital.

În luna mai 2018, Ministerul Energiei, care deține 80% din acțiunile Hidroelectrica, a decis în AGA companiei ca aceasta să distribuie dividende în valoare de circa 1,13 miliarde lei, reprezentând 90% din profitul net contabil înregistrat de companie în 2017.

Astfel, Hidroelectrica va distribui ca dividende acționarilor 1,13 miliarde lei din profitul pe 2017, din care Ministerul Energiei va încasa 908,16 milioane lei.

Veniturile din exploatare au ajuns la 1,998 miliarde lei, conform rezultatelor financiare prezentate, marţi, de preşedintele Directoratului companiei, Bogdan Badea, informează Agerpres.ro.

"Primele 6 luni pe 2018 au fost extrem de bune pentru Hidroelectrica din punct de vedere financiar şi extrem de solicitante din punct de vedere al producţiei. A fost un an cu multe precipitaţii, cu multe probleme şi nu vreau neapărat să reamintesc povestea PET-urilor care se plimbă pe lacurile de acumulare şi care frânează producţia de energie electrică", a spus Badea, într-o conferinţă de presă.

Potrivit datelor oficiale, în primele şase luni ale anului, Hidroelectrica a raportat o producţie în creştere cu 20%, faţă de intervalul similar din 2017, până la 9,17 TW. De asemenea, din punct de vedere al puterii instalate, compania a înregistrat 6.444 MW, în S1 din 2018.

Mai multe articole despre:
hidroelectrica vacă de mult