MENIU

Hidroelectrica se listează astăzi la Bursă - Marcel Ciolacu, prezent la momentul decisiv pentru piața financiar-bancară din România

Hidroelectrica

Hidroelectrica se listează la Bursa de Valori București, miercuri. La evenimentul special vor fi prezente mai multe personalități importante, printre care și premierul Marcel Ciolacu.

Hidroelectrica debutează la Bursa de Valori Bucureşti în urma celui mai mare IPO din istoria bursei.

De ce este importantă listarea Hidroelectrica la bursă

Hidroelectrica este liderul în producţia de energie electrică din România, cu o capacitate instalată de peste 6.400 MW şi o cotă de piaţă de aproximativ 30%. Compania operează peste 180 de centrale hidroelectrice şi este principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional.

Hidroelectrica este deţinută în proporţie de 80% de statul român, prin Ministerul Energiei, şi 20% de Fondul Proprietatea, un fond de investiţii administrat de managerul american de active Franklin Templeton. Fondul Proprietatea este acţionarul minoritar care urmează să îşi listeze participaţia la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul celui mai mare IPO (ofertă publică iniţială) din istoria bursei noastre.

Listarea Hidroelectrica la BVB este un eveniment de referinţă pentru piaţa de capital românească, care ar putea atrage investitori instituţionali şi individuali din ţară şi din străinătate. De asemenea, listarea ar putea contribui la promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă şi de către MSCI, un important furnizor global de indici, după ce ţara noastră a obţinut acest statut în 2020 din partea FTSE Russell, alt furnizor global de indici.

 Cum se va desfăşura listarea Hidroelectrica la BVB?

Listarea Hidroelectrica la BVB se va desfăşura în luna iulie 2023, după ce acţionarii companiei au votat în favoarea acestei operaţiuni în noiembrie 2022. Listarea se va face doar pe piaţa locală, după ce guvernul s-a opus planurilor care prevedeau o dublă listare - la Bucureşti şi la Londra.

Fondul Proprietatea va scoate la vânzare un pachet de până la 19,94% din totalul acţiunilor emise de Hidroelectrica, la un preţ estimat la 104 lei/titlu. Astfel, oferta ar putea aduna între un miliard şi 2,2 miliarde de euro, în funcţie de procentul vândut. Statul român îşi va păstra participaţia şi nu va vinde acţiuni în ofertă.

Acţiunile Hidroelectrica vor purta simbolul H2O şi vor intra la tranzacţionare. De asemenea, acţiunile vor face parte din indicele BET, principalul indice al BVB, încă din prima zi de tranzacţionare a companiei la bursă.

Cine sunt invitaţii la evenimentul de listare a Hidroelectrica la BVB?

Evenimentul de listare a Hidroelectrica la BVB va avea loc miercuri, 12 iulie 2023, şi va reuni reprezentanţi ai guvernului, ai pieţei financiar-bancare, ai autorităţii publice centrale şi ai companiilor implicate în operaţiune.

Printre invitaţii la eveniment se numără:

- Premierul Marcel Ciolacu
- Ministrul Energiei, Sebastian Burduja
- Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu
- Preşedintele BVB, Radu Hanga
- Directorul general BVB, Adrian Tănase
- Preşedintele ASF, Nicu Marcu
- Preşedintele Hidroelectrica, Bogdan Badea
- Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu
- Ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble LVO
- Manager de portofoliu Fondul Proprietatea, Johan Meyer
- CIO Templeton Global Equity Investments & Co-CEO Templeton Asset Management, Manraj Sekhon

 

Mai multe articole despre:
hidroelectrica listare la bursa marcel ciolacu