MENIU

Halucinant. Cum se aude un răsărit pe Marte

În era tehnologiei, aproape niciun scenariu nu mai este de domeniul SF. Dacă în urmă cu 20 de ani, ceea ce vedeam în Star Trek era de neimaginat, iată că a venit momentul în care tehnologia poate face adevărate minuni. 

Cercetătorii au creat coloana sonoră a răsăritului de Soare de pe Marte, cu ajutorul datelor colectate de roverul Opportunity. Alături de acestea, au fost folosite tehnici de sonificare, inedita piesă muzicală fiind și rezultatul scanării unei imaginii a răsăritului de la stânga la dreapta, pixel cu pixel. Informațiile despre luminozitate și culoare au fost combinate cu altitudinea terenului, cercetătorii folosind algoritmi pentru a atribui fiecărui element un sunet specific.

Armoniile lente sunt o consecință a fundalului întunecat, iar sunetele mai înalte de la mijlocul piesei sunt echivalentul luminii Soarelui. Dr Domenico Vicinanza de la Universitatea Anglia Ruskin și Dr Genevieve Williams de la Universitatea Exeter vor prezenta premiera mondială a piesei la conferința Supercomputing SC18 din Dallas, pe 13 noiembrie.

„Mars Soundscapes” va fi prezentată atât cu difuzoare convenționale, cât și cu traductoare cu vibrații, astfel încât publicul să poată simți vibrațiile în mâini, în timp ce se vor bucura de o primă experiență a unui răsărit pe Marte.

„Suntem foarte încântați că vom prezenta această lucrare despre o planetă atât de fascinantă”, a declarat Dr Domenico Vicinanza. Cercetătorii au explicat că sonificarea imaginii este o tehnică foarte flexibilă pentru a explora știința și poate fi folosită în mai multe domenii, de la studierea anumitor caracteristici ale suprafețelor și atmosferelor planetei, până la analizarea schimbărilor meteorologice și detectarea erupțiilor vulcanice.

De asemenea, tehnica este utilă și în medicină, unde poate analiza apariția anumitor forme și culori, lucru foarte util în diagnosticare. 

Sursa

 

Mai multe articole despre:
Marte sunet răsărit