MENIU

Halucinant! Ce păţeşti dacă eşti prins de Poliţie şi te prezinţi cu un alt nume?

Halucinant! Ce păţeşti dacă eşti prins de Poliţie şi te prezinţi cu un alt nume?

Un dosar penal în care un bărbat dintr-un sat de lângă Lugoj a fost trimis în judecată pentru fals privind identitatea scoate la iveală că, în momentul în care eşti amendat de Poliţie sau jandarmi, poţi să furnizezi datele vecinului fără să păţeşti nimic. Problema a fost pusă în discuţie inclusiv la Curtea Supremă, magistraţii de aici stabilind că o persoană se face vinovată de fals privind identitatea doar dacă foloseşte un document.

Un bărbat dintr-un sat de lângă Lugoj a fost trimis în judecată de procurori pentru fals privind identitatea după ce a fost amendat de jandarmi pentru că a consumat alcool pe o alee de lângă Căminul Cultural din localitatea Silagiu. În momentul în care a fost prins de jandarmi, bărbatul nu avea buletinul de identitate asupra sa şi le-a dat jandarmilor datele de identitate ale vecinului său.

Când a fost descoperit acest lucru, procurorii l-au trimis pe acesta în judecată pentru fals privind identitatea. Bărbatul a fost achitat de două instanţe pe motiv că fapta nu există. Procesul în primă instanţă s-a judecat la Judecătoria Lugoj, iar magistraţii de aici l-au achitat arătând că bărbatul putea fi acuzat de fals privind identitatea doar dacă prezenta şi un act de identitate care nu era al său.

„Pentru întregirea elementelor constitutive ale infracţiunii este necesar ca făptuitorul să se prezinte sub o identitate falsă sau să atribuie o astfel de identitate altei persoane prin folosirea frauduloasă a unui act ce serveşte la identificare, legitimare ori la dovedirea stării civile sau a unui astfel de act falsificat. Câtă vreme în speţă inculpatul nu s-a folosit în mod fraudulos de vreun act ce serveşte la identificare, legitimare ori la dovedirea stării civile sau a unui astfel de act falsificat, ci doar s-a prezentat sub o identitate falsă, fapta nu mai este prevăzută de legea penală, devenind incident cazul care împiedică exercitarea acţiunii penale”, au arătat magistraţii Judecătoriei Lugoj, care au subliniat că prin noul Cod Penal această problemă a fost tranşată, considerându-se că în lipsa prezentării unui act de identitate, autorităţile statului dispun de intrumentele necesare pentru a verifica datele furnizate de contravenient, scrie adevarul.ro.

Mai multe articole despre:
furt de identitate identitate falsă