MENIU

Guvernul vrea să modifice legislația să poată plăti din datoriile TVR la EBU

Guvernul va modifica de urgență legislația actuală pentru a permite ca din buget să fie scoși banii cu care televiziunea publică trebuie să își achite datoriile față de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), transmite Profit.ro.

Legislația va fi modificată prin ordonanță de urgență, relevă un document obținut de Profit.ro.

Totalul datoriilor acumulate de TVR față de EBU, în perioada 2008-2016, se ridică la 17 milioane de franci elvețieni (15,3 milioane de euro).

La acest moment, legea stabilește că prin buget sunt aprobate fonduri alocate Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune pentru acoperirea unor cheltuieli de dezvoltare, pentru achiziționarea de echipamente și piese de schimb radio și televiziune, materiale consumabile necesare desfășurării activității specifice, precum și, integral, fondurile necesare pentru utilizarea stațiilor de emisie, a radioreleelor și a circuitelor video și fonice, datorate agenților economici din sistemul comunicațiilor. Sunt alocați bani și pentru asigurarea pazei, ca obiectiv de interes național, ca și pentru pentru achitarea cotizațiilor cuvenite organizațiilor guvernamentale internaționale.

În schimb, celelalte cheltuieli trebuie acoperite de cele două instituții din veniturile proprii.

În documentul obținut este amintit că, din cauza datoriilor față de EBU, TVR a fost exclusă de la ediția din acest an a concursului Eurovision și anunțată că a început procedura de excludere și din organizația internațională în care este membră. 

"SRTV nu mai are acces la difuzarea evenimentelor sportive internaționale importante, edițiile FIFA World Cup din 2018 și 2022, dacă nu va lua măsuri urgente pentru a acoperi datoria acumulată. Pentru a redobândi calitatea de membru activ al EBU a SRTV, este necesară crearea de urgență a cadrului legal în vederea asigurării de la bugetul de stat a fondurilor necesare achitării obligațiilor financiare ale SRTV față de EBU", argumentează Guvernul.

În aceste condiții, legea va fi modificată de urgență pentru ca obligațiile financiare curente și restante ale TVR către EBU, reprezentând contribuții, taxe, cotizații, abonamente, licențe pentru drepturi de difuzare a programelor culturale, sportive, de divertisment, de știri, precum și costuri de transmisii și cheltuieli tehnice, să fie acoperite din fonduri publice.