MENIU

Guvernul va discuta azi ordonanța de urgență privind insolvenţa

Guvernul va discuta în ședința de guvern de joi o ordonanță de urgență care modifică Legea insolvenței, a confirmat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, pentru Digi 24. 

“(Avem), din păcate un cadru legislativ care a permis situaţii ce trebuie oprite. Avem 63 de miliarde de lei în această zonă, firme în insolvenţă, faliment sau reorganizare. Avem cam 28.000 de firme în situaţia asta. Cam o mie şi ceva au plan de reorganizare. 6.000 şi ceva sunt în observaţie de ani de zile. Marea lor parte acumulează încă datorii (...) faţă de bugetul de stat. Este un comportament incorect faţă de mediul de afaceri corect. Este un ajutor de stat mascat,” a declarat Teodorovici la Digi 24, potrivit Agerpres.

O variantă a proiectului de modificare a Legii Insolvenţei a fost publicată de portalul G4Media.ro, cu ajutorul supervizor.ro. Una dintre propuneri este că firmele aflate în insolvenţă de mai mult de 5 ani şi cu datorii la stat să intre automat în faliment, însă nu e clar dacă propunerea va apărea în textul final al ordonanței.

De asemenea, Ministerul Finanțelor vrea să stabilească un termen de maximum 30 de zile în care să fie judecate cererile de trecere la faliment pentru firmele aflate în insolvență. 

Alte măsuri propuse de Ministerul Finanțelor arată că administratorul judiciar va avea dreptul de a urmări operaţiunile derulate de debitoare, în condițiile în care până acum administratorul special nu era supravegheat de administratorul judiciar.

O modificare neclară este cea potrivti căreia debitoarea se cere în insolvenţa, iar “cuantumul creanţelor bugetare ar trebui să fie mai mic de 50% din totalul creanţelor debitoarei”. Se înţelege că nu te poţi cere în insolvenţă dacă ai doar datorii la stat!

Toate modificările ce s-ar putea regăsi în legea modificată a Insolvenţei le puteţi citi aici.

Mai multe articole despre:
teodorovici