MENIU

Guvernul pregăteşte modificări majore în legea taximetriei

Guvernul pune din nou tunurile pe aplicaţíile de taxi. Ministerul Dezvoltării a pregătit un proiect de ordonaţă care ar urma să le îngrădească activitatea sau chiar să le scoată în afara legii, în anumite condiţii. 

În expunerea de motive pentru noua iniţiativă legislativă se spune că taximetria care încălcă prevederilor legale a devenit un fenomen permanet şi se extinde, iar  guvernul are nevoie "stringentă" de reducerea evaziunii fiscale în domeniu. ,

Documentul propune ca aplicaţiile informatice de orice fel (agregator sau carsharing), inclusiv site web pentru comenzi on-line se pot folosi "doar de către un dispecerat taxi, autorizat în condițiile legii, pentru a asigura siguranța clientului.”

O altă prevedere extrem de importantă în proiectul de ordonaţă este interdicţia impusă taximetrişilor de a activa în alte localităţi în afara celei pentru care au autorizaţie.

Proiectul atrage atenţia şi asupra dificultăţii de a-i sancţiona pe cei care efectuează, în mod repetat, transport de tip taxi sau de mărfuri, contra cost, fără a respecta legea. 

În acest sens, proiectul propune eliminarea sintagmei în mod repetat din articolul de lege respectiv, ceea ce face astfel posibilă amendarea celor surprinşi în astfel de situaţii cu sume între1.000 şi 5.000.

Moficările propuse pentru ordonaţa de urgenţă vor fi în dezbatere publică timp de 10 zile, iar după ce sunt adoptate de executiv şi publicate în Monitorul Oficial, devin funcţionalee.

Proiect de OUG pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere îl găsiţi, în variantă integrală, aici.

Citeşte şi:

Firea amenință taximetriștii: ”Primăria are toleranță zero!”

 

Mai multe articole despre:
taxi