MENIU

Guvernul, prins pe picior greșit de falimentul City Insurance. Șoferii plătesc din propriul buzunar, se pregătește un OUG

Sediu al companiei City Insurance

Falimentul celui mai mare asigurător auto din România îi pune pe șoferiii care sunt implicații în accidente în postura de a plăti din propriul buzunar daunele, cu promisiunea că-și vor recupera ulterior banii. Guvernul pregătește și o ordonanță de urgență, care ar urma să urgenteze plata despăgubirilor.

În acest moment, potrivit legii, conducătorii auto ar trebui să aștepte luni sau poate și ani până când instanța va declara definitiv falimentul City Insurance, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul altor două companii care au ieșit de pe piața asigurărilo, Carpatica şi Astra, potrivit Radio România Actualități.
 
Prin ordonanța de urgență ce ar urma să intre în prima ședință, Guvernul urmărește tocmai să permită plata despăgubirilor înainte de declararea falimentului. 
 
Între timp, Fondul de Garantare a Asiguraților a început să primească cereri pentru plata daunelor, însă după constatare, șoferii cu mașini avariate care ajung în service vor fi nevoiți, cel mai probabil, să-și plătească din propriul buzunar reparația, pentru că Fondul de Garantare a Asiguraților poate face plăți către asigurați, beneficiari, terțe persoane păgubite ABIA DE LA DATA RĂMÂNERII DEFINITIVE a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului impotriva CITY Insurance, potrivit ghidului publicat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule.
 
O poliță de asigurare emisă de City Insurance rămâne valabilă până cel târziu la 90 de zile după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau până la expirarea poliței.
 
În tot acest timp, posesorul poate circula pe drumurile publice fără a fi sancționat. Dacă sunteți victima unui accident rutier produs de un conducător auto al unui autovehicul asigurat printr-o poliță RCA emisă de City Insurance, dacă nu ați avizat încă dauna la societatea de asigurare, aveți dreptul să o faceți adresându-vă Fondului de Garantare a Asiguraților cel târziu până la data denunțării poliței RCA de către asigurat, dar nu mai mult de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. Pentru încasarea indemnizațiilor sau a despăgubirilor veţi putea depune o cerere de plată motivată și însoțită de documente justificative.
 
City Insurance era lider de piață, cu 3 milioane de polițe RCA emise,. "Succesul" s-a bazat însă pe un sistem de polițe ieftine, care nu acopereau valorile medii ale dăunelor, cu plata întârziată a despăgubirilor. 
 
Probleme din 2017, reacția autorităților a fost aproape inexistentă
 
Problemele legate de plata primelor au apărut în 2017, iar conducerea companiei nu numai că nu ar fi acționat legal pentru redresare, dar a contractat împrumuturi fictive și a reasigurat riscurile în paradisuri fiscale, unde verificările erau foarte greu de făcut.
 
Sunt informații din anchetă că ASF care ar fi anunțat și Direcția Națională Anticorupție, potrivit sursei citate.
Mai multe articole despre: