MENIU

Guvernul a dat OUG: olandezii de la Damen pot prelua managementul șantierului naval Mangalia

Guvernul, OUG prin care să cedeze companiei olandeze Damen managementul șantierului naval Mangalia

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede exceptarea de la aplicarea legislației privind guvernanța corporativă a companiilor la care statul redevine acționar majoritar după ce a fost minoritar. 

Potrivit actului normativ, statul, în calitate de acționar majoritar, poate încredința conducerea societății acționarului minoritar, dacă acestea deține capacitatea financiară și tehnică.

Un astfel de caz este cel de la șantierul naval DMHI Mangalia, unde statul redevine acționar majoritar cu o participație de 51%, după ce olandezii de la Damen Shypyards Group cedează 2% din acțiuni.

Ministerul Economiei susține că prin OUG aprobat marți este corectat, de fapt, un vid legislativ, potrivit Hotnews. "Ordonanța de Urgență completează un vid legislativ ce nu a fost avut în vedere în anul 2011 când a fost elaborată OUG nr.109 și nici pe traseul din Legislativ al legii de aprobare din anul 2016 a OUG nr.109/2011. Lacuna legislativă privește situația companiilor la care statul român devine, din acționar minoritar, acționar majoritar. Actul normativ era necesar pentru situațiile viitoare în care se va dovedi necesară transformarea a participațiilor minoritare deținute în prezent de către statul român la unii agenți economici în participații majoritare la aceiași agenți economici, pentru protejarea unor interese naționale cu caracter strategic, de natură economică sau socială", se arată în comunicatul Ministerului Economiei.

Proiectul de OUG, inițiat de ministrul Daniel Andrușcă, a fost postat de Ministerul Economiei în dezbatere publică vineri, 13 iulie.

Surse din Ministerul Economiei au declarat pentru G4Media.ro că șefa Direcției juridice din minister, Alina Voicu, a refuzat să avizeze proiectul de OUG, motivând că nu respectă direcția de negociere stabilită anterior de guvern în dosarul Șantierului Naval Mangalia. Ca urmare a refuzului, Voicu ar fi fost schimbată din funcție și detașată la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC).

În primăvară Ministerul Economiei a negociat cu olandezii de la Damen asupra pachetului majoritar de acțiuni de la șantierul naval Șantierul DMHI Mangalia. Statul român a renunțat să-și exercite dreptul de preempțiune asupra participației de 51%, scoasă la vânzare de coreeni de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering.

În schimb, a acceptat să fie preluată de olandezii de la Damen Shypyards Group, care ulterior vor ceda gratuit 2% din pachetul de acțiuni către statul român, acționar minoritar cu 49%. După ce va primi gratuit încă 2%, statul român redevine acționar majoritar. Structura de acționariat rezultată în urmă asocierii: 51% Șantierul Naval 2 Mai S.A, societate controlată de Ministerul Economiei, și 49% Damen Shipyards Group.

Mai multe articole despre:
olandezi