MENIU

Guvernul înființează "aceeași Mărie cu altă pălărie": Agenția Națională de Achiziții Publice

<p>ANAP se va afla &icirc;n subordinea Ministerului de Finanțe</p>

Executivul a pregătit spre adoptare o Hotărâre a Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), o nouă instituție care preia atribuțiile și personalul de la vechea ANRMAP.

Noua Hotărâre de Guvern preia integral dispozițiile O.U.G. nr. 13 din 20 mai 2015 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naționale pentru Achiziții Publice.

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, Agenția Națională pentru Achiziții Publice (A.N.A.P), se înființează ca instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Finanțelor Publice.

ANAP preia atribuțiile, activitățile, posturile și personalul de la Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), de la Unitatea pentru coordonarea și verificarea achizițiilor publice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, denumită în continuare UCVAP, și de la compartimentele de verificare a achizițiilor publice din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.

Principalele obiective ale ANAP sunt elaborarea, promovarea și implementarea politicii în domeniul achizițiilor publice, stabilirea și implementarea sistemului de verificare și control al aplicării unitare a dispozițiilor legale și procedurale în domeniul achizițiilor publice, precum și monitorizarea funcționării eficiente a sistemului de achiziții publice.

Noua instituție va fi condusă de un președinte cu rang de secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului finanțelor publice.

Secretarul general al ANAP este înalt funcționar public, numit în condițiile legii, prin decizie a prim-ministrului. În realizarea atribuțiilor ce îi revi, secretarul general este ajutat de un secretar general adjunct, care este înalt funcționar public, numit în condițiile legii.

Personalul A.N.A.P. este constituit din demnitar, funcționari publici și din personal contractual. Numărul maxim de posturi din aparatul A.N.A.P. este de 415, exclusiv demnitarul.

Secretarul general coordonează activitatea celor 4 direcții generale din cadrul A.N.A.P. și poate îndeplini și alte atribuții prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare a A.N.A.P. ori încredințate de președinte.

Noua lege a achizițiilor publice: Cum vrea Guvernul să facă economii de 10 miliarde lei