MENIU

Guvernul din Republica Moldova forțează un important investitor american să plece din țară. Peste 2000 de moldoveni riscă să rămână șomeri

Criza in Moldova

În plină criză economică, Guvernul a creat toate condițiile ca investitorul american Trans-Oil Group, cel care produce și exportă uleiul sub brandul „FLORIS”, să se retragă de pe piața Republicii Moldova. Cel mai grav este că autoritatea executivă a admis această situație înțelegând prea bine că 2500 de moldoveni, angajați ai companiei, vor rămâne șomeri și vor fi nevoiți să plece în străinătate în căutarea unui loc de muncă, în lipsa unei alternative bune acasă. 

Problemele investitorului american au început atunci când, în condițiile stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a introdus uleiul dezodorizat pe lista produselor social importante, și a stabilit un plafon de până la 20 la sută pentru adaosul comercial, pentru a nu admite creșterea exorbitantă a prețului, scrie realitateadinmoldova.md.

Măsura a intrat în vigoare pe 1 martie 2022, iar din acea zi Trans-Oil Group a început să înregistreze pierderi în urma comercializării uleiului pe piața internă. Investitorul a tratat însă cu respect decizia CSE, și a acceptat să fie solidar cu Executivul în condițiile crizei economice profunde care afectează Republica Moldova, în special consumatorii cu venituri mici. Ca urmare, investitorul american a respectat legea și a menținut prețul vechi pentru o sticla de ulei „FLORIS” pe piața internă a Republicii Moldova. 

De altfel, Trans-Oil Group se pare că este singurul producător de ulei dezodorizat care respectă prevederea CSE. Alți producători sau distribuitori vând acest produs social mult mai scump. De exemplu, în rețeaua de magazine Linella, 955 ml de ulei produs de Floarea Soarelui S.A, care aparține Trans-Oil Group, costă între 31,90 lei și 33,90 lei (Floris, Aroma Soarelui, Ulei) În același timp, 960 ml de ulei Auriu, fabricat de SRL Aliment Ulei, și 1l. de ulei Linella, importat în Republica Moldova din Ucraina de Moldretail Group, costă 41, 40 lei.

Trans-Oil Group – obligat să achite dublu TVA

Adevăratele necazuri ale Trans-Oil Group au început însă două luni mai târziu. Pe 18 mai, 2022, sub pretextul stării de urgență, CSE a decis “excluderea de la deducerea sumelor TVA, aferente mărfurilor, serviciilor procurate, folosite pentru efectuarea exportului uleiului de floarea soarelui”. Aceasta înseamnă că Trans-Oil Group a fost obligat să achite dublu TVA – în țara exportatoare și în țara importatoare. 

“Catalogăm această decizie fără precedent ca o încălcare flagrantă a unui drept economic fundamental, țintită exclusiv asupra unui producător autohton, cu un acționar din Statele Unite ale Americii – Oaktree Capital Management LP, unul dintre cei mai mari administratori de active la nivel mondial. Decizia de nerambursare a TVA reprezintă o practica vicioasa de naționalizare a profiturilor unei afaceri private, ce ar putea fi interpretată ca o amenințare directă și nejustificată asupra conduitei de afaceri într-o economie de piața liberalizată. Dreptul la deducere și, respectiv, de rambursare a TVA pentru operațiunile de export reprezintă un principiu fundamental de funcționare a TVA ce se regăsește în Directiva 2006/112/CE a Consiliului Europei din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (fiindu-i dedicat un titlu separat), pe care Republica Moldova s-a angajat să o implementeze prin Acordul de Asociere. Am adus la cunoștința partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova impactul negativ al acestei decizii asupra operațiunilor Grupului, dar si asupra climatului investițional și percepției din exterior a eforturilor Guvernului pentru reforme structurale”, menționează investitorul într-un comunicat de presă. 

Guvernul blochează intenționat importul semințelor de floarea soarelui din Ucraina? 

Un detaliu curios este că decizia CSE privează fermierii ucraineni de posibilitatea de a vinde semințe de floarea soarelui procesatorilor din Republica Moldova. Astfel, autoritățile blochează eforturile Trans-Oil Group de a ajuta Ucraina să exporte în țara noastră semințe de floarea soarelui. Or în condițiile războiului ruso-ucrainean, când militarii ruși împiedică exportul produselor agroalimentare ucrainene, ne întrebăm dacă nu cumva CSE a luat această decizie intenționat, la solicitarea Rusiei?  

Trans-Oil Group a solicitat CSE să revină asupra deciziei din 18 mai și să abroge prevederile privind deducerea TVA la ulei. Autoritatea a considerat însă solicitarea neîntemeiată, invocând criza economică mondială și starea de urgență. 

Ale cui interese satisface Guvernul Gavriliță?  

Este evident că în aceste circumstanțe Trans-Oil Group nu poate să-și continue activitatea, așa cum înregistrează pierderi imense, și este nevoit să se retragă de pe piața Republicii Moldova. Cazul ridică multe semne de întrebare, așa cum vizează un investitor american important, cel mai mare producător și exportator de ulei din Republica Moldova, care a oferit locuri de muncă pentru 2500 de moldoveni. În același timp, SUA reprezintă un partener politic și economic strategic pentru țara noastră, iar Guvernul beneficiază enorm de pe urma acestui parteneriat. Ba mai mult, datorită suportului financiar, sub formă de granturi și împrumuturi, oferit de Guvernul SUA și instituțiile financiare americane, reușește să țină sub control criza economică.

Hărțuirea investitorului american, sub pretextul stării de urgență și crizei economice mondiale, sugerează faptul că Executivul condus de Natalia Gavriliță joacă duplicitar. Oficial și declarativ arată cetățenilor și comunității internaționale că relația SUA-Republica Moldova este importantă pentru clasa politică pro-europeană de la Chișinău. În realitate satisface însă interesele obscure ale unor oameni de afaceri corupți din țară, aceeași care au întreținut regimul oligarhic al lui Plahotniuc-Dodon, și care nu sunt interesați de dezvoltarea economică a țării sau crearea locurilor de muncă bine plătite pentru moldoveni.

Trans-Oil Grup exportă, în special în statele UE, 90 la sută din uleiul produs în Republica Moldova. În același timp, pe piața de vânzare a uleiului din țară deține o cotă de aproximativ 80 la sută.

Mai multe articole despre:
republica moldova