MENIU

Guvernul de la Varșovia ar putea îngheţa anul viitor preţurile la electricitate pentru gospodării. Ce alte MĂSURI sunt luate în calcul

Energie electrică

Polonia intenţionează să îngheţe anul viitor preţurile la electricitate la nivelul actual pentru gospodăriile care consumă mai puţină energie. Măsura vine ca o încercare a Guvernul de a găsi modalităţi de a atenua efectul majorării inflaţiei asupra consumatorilor, și vine după ce în august, rata anuală a inflaţiei în Polonia s-a situat la 16,1% - cel mai ridicat nivel din peste două decenii.

"Luăm măsuri pentru a ne asigura că electricitatea pentru fiecare familie, pentru o gospodărie care consumă până la 2.000 kilowaţi-oră (kWh), este la un preţ fix, de fapt la cel actual. Dacă cineva îşi reduce consumul cu cel puţin 10%, comparativ cu anul precedent, va primi un discount suplimentar", a anunţat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia, relatează Reuters.

Oficialul de la Varșovia a explicat că decizia va avea ca rezultat menţinerea preţurilor stabile pentru aproximativ două treimi dintre gospodăriile poloneze, urmând ca o serie de măsuri în domeniul energiei să fie prezentate săptămâna acesta de premierul Mateusz Morawiecki.

De asemenea, Kaczynski a declarat că Executivul discută cu băncile de stat majorarea la 7%-8% a dobânzilor oferite clienţilor la depozitele vechi şi noi. 

Până în prezent, Executivul condus de Morawiecki a adoptat mai multe măsuri pentru a atenua efectul creşterii preţului la energie, printre acestea numărându-se și scutirea de taxe și oferirea unor subvenţii la combustibili pentru gospodări.



Mai multe articole despre:
polonia pret energie pret energie inghetat