MENIU

Guvernul de la Budapesta: Ungaria este pregătită sa aibă grijă de potențiali refugiați din Ucraina

Granița Ungaria FOTO: profimedia

Ungaria este pregătită să aibă grijă de zeci de mii de potenţiali refugiaţi din Ucraina dacă va fi nevoie, a declarat miercuri Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, relatează Reuters. 

"Regulile privind azilul sunt clare, prima ţară sigură trebuie să ofere adăpost", a declarat oficialul ungar într-o conferinţă de presă, adăugând că interesul Ungariei este să se evite un război în disputa dintre Rusia şi Ucraina.

În acelaşi timp, comandantul forţelor armate ungare, generalul-locotenent Romulusz Ruszin-Szendi, a spus că armata este capabilă să garanteze securitatea locuitorilor Ungariei, a transmis MTI.

Făcând referire la o vizită recentă a sa la Washington, pentru discuţii cu generalul Mark Milley, şeful Statului Major al SUA, şeful forţelor armate ungare a precizat că la întâlnire s-au abordat "toate scenariile posibile", de la cele mai puţin probabile la cel mai rău, şi că s-a făcut schimb de informaţii adunate de serviciile secrete ale celor două ţări.

Rusia a concentrat trupe în apropiere de graniţele Ucrainei, iar SUA au atras atenţia că Moscova pregăteşte un atac. Rusia neagă că ar plănui o invazie în Ucraina.

"Ruşii au capacitatea de a desfăşura un atac, Ucraina este capabilă să se apere, NATO poate proteja ţările membre, aşa că restul sunt chestiuni politice", a spus Ruszin-Szendi.