MENIU

Guvernul Dăncilă, un nou cadou pentru Gabriela Firea

Gabriela Firea şi Viorica Dancila

Guvernul Dăncilă a decis azi desfiinţarea Autorității Metropolitane de Transport București din cadrul Ministerului Transporturilor şi preluarea atribuţiilor de către o asociaţie supervizată de primarul Capitalei, Gabriel Firea.

Guvernul României a decis astăzi desfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti, care se ocupă, în principal, de autorizarea transportului public de călători din zona metropolitană Bucureşti.

Atribuţiile sunt preluate de o asociaţie supervizată de primarul Capitalei, Gabriel Firea. Miza este afacerea licenţelor pentru microbuzele navetiştilor, potrivit capital.ro.

Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti (AMTB) a fost înfiinţată în 2011, ca urmare a unui memorandum dintre România şi Fondul Monetar Internaţional. În perioda 2011-2017 s-a ocupat de monitorizarea şi avizarea activităţilor privind autorizarea, organizarea şi controlul funcţionării serviciilor de transport public de călători în zona metropolitană Bucureşti, pentru transportul cu metroul, autobuze, microbuze, tramvaie, troleibuze, trenuri regionale şi transport naval.

„După modelul ţărilor europene, unde sistemele de transport public de călători funcţionează sub autoritatea administraţiilor locale, vrem acest lucru şi în România. Astfel, transferăm atribuţiile AMTB din subordinea Ministerului Transporturilor către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov. Sperăm să fie o veste bună pentru bucureşteni şi îi dorim mult succes doamnei primar Gabriela Firea", a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Decizia vine la o lună distanţă după ce Gabriela Firea a tunat şi fulgerat la adresa funcţionarilor din Ministerul Transporturilor, spunând că la nivelurile doi și trei din ministere există persoane care "frânează" unele din proiectele Primăriei Capitalei, în favoarea unor "interese personale și de grup".

Edilul șef a dat ca exemplu dificultățile pe care administrația pe care o conduce le are privind proiectele centurii ocolitoare a Bucureștiului și a metroului.

"Noi mergem în continuare, în ciudă tuturor blocajelor, de obicei de la nivelurile doi și trei din ministere, pentru că, cu miniștrii, întotdeauna am colaborat bine, dar sub ei sunt oameni care frânează, care sunt în aceste instituții de peste 20 de ani mulți dintre ei și care consideră că ministrul vine și pleacă, dar că ei acolo stăpânesc și, din nefericire, sunt transpartidici și reprezintă-și îmi măsor foarte bine cuvintele-interese, și personale și de grup. Așa s-a întâmplat cu centură, așa s-a întâmplat cu metroul.

Toată lumea se întreabă de ce niște aspecte atât de logice nu pot să fie rezolvate într-o formulă juridică, legală. Pentru că noi nu dorim decât legalitate, 100% legalitate. Și cred că, în continuare, simț așa că vor fi ceva blocaje, chiar dacă eu sunt optimistă și am un dialog foarte bun cu domnul ministru al Transporturilor, cu domnul Sova", a precizat Gabriela Firea,

Mai multe articole despre:
guvernul dancila