MENIU

Guvernul Dăncilă combate pe hârtie discriminarea femeilor în România

Cum combate Guvernul Dăcilă discriminarea de gen?

Guvernul introduce obligația ca firmele private și cele de stat care au cel puțin 50 de salariați să aibă un expert în egalitatea de gen. Această măsură aduce costuri suplimentare pentru companii, în condițiile în care trebuie angajat un expert sau trimis la pregătire un angajat propriu, dar nu rezolvă problema discriminărilor din companii câtă vreme nu există o legislație în acest sens.

Premierul Viorică Dăncilă a anunțat joi că se va introduce obligația că firmele de stat și private care au cel puțin 50 de salariați să aibă "în structură de personal un expert în egalitatea de șanse" între femei și bărbați.

"Vrem ca în România egalitatea de șanse dintre femei și bărbați să fie efectiv asigurată", a spus premierul, în deschiderea ședinței de guvern. "Cred că acest lucru este foarte important. Că urmare vom introduce obligația persoanelor juridice din sistemul public dar și din sectorul privat care au peste 50 de salariați de a avea în structură de personal un expert în egalitate de șanse", a explicat această.

Nerespectarea obligației va atrage o amendă până la 100.000 lei.

Argumentul este că, la nivel mondial, 35% dintre femei sunt victime ale violenței de gen la locul de muncă, iar între 40% și 50% dintre ele sunt supuse unor avansuri sexuale nedorite, unor contacte fizice nedorite sau altor forme de hărțuire sexuală. 45% dintre femeile din UE declară că au suferit cel puțin o dată de pe urma violenței de gen, iar între 40% și 45% declară că au fost victime ale hărțuirii sexuale la locul de muncă.

Mai multe articole despre:
experți egalitatea de șanse