MENIU

Guvernul, acuzat că a falsificat deficitul prin blocarea rambursării TVA

Deputatul USR Claudiu Năsui acuză guvernul că a falsificat cifra deficitul bugetar din 2018, pentru a se încadra în ţinta de 3%, prin blocarea banilor datorați pentru rambursarea TVA-ului.

Ținta de deficit de 3% era practic depășită, de aceea statul a intrat în modul de avarie și a început să amâne toate plățile pe care le mai putea amâna, printre care şi rambursările de TVA, susţine Năsui.

Năsui prezintă dovada acestui lucru: statul a ținut bani care nu erau ai lui doar ca să se încadreze în deficit. Adică, guvernul nu doar că a falsificat datele privind deficitul cu bună știință, dar a și sabotat economia prin a reține banii întreprinderilor românești.

”În luna martie ANAF-ul rambursează TVA de 2,6 miliarde de lei: o sumă foarte mare, mai ales ținând cont de faptul că media lunară a rambursărilor este pe la 1,4 miliarde de lei (din ianuarie până în octombrie 2018). În luna noiembrie 2018, însă, guvernul a intrat în panică maximă pentru că depășea ținta de 3% deficit. Depășirea țintei ar fi fost semnalul cel mai clar că guvernul ne minte. Că, în ciuda tuturor creșterilor de taxe, tot nu au suficienți bani.”

Deputatul USR menționează că a elucidat soluția ministrului Finanțelor Publice: a luat banii pe TVA, dar nu i-a mai înapoi la momentul potrivit, pentru ca sumele respective să nu mai fie contabilizate în cheltuielile din 2018. Adică a dat banii cu întârziere foarte mare, suficient cât să măsluiască deficitul pe final de an. De aceea, în noiembrie, decembrie și ianuarie media rambursărilor lunare de TVA cade deodată la 0,9 miliarde.

După ianuarie, însă, au explodat rambursările pentru că sumele de rambursat s-au tot acumulat, și gradul de nervozitate din economie a tot crescut. Și-au permis să facă acest lucru pentru că rambursările de TVA din luna februarie nu mai afectează deficitul din anul 2018.

Deputatul mai arată că media rambursărilor lunare de TVA în februarie și martie 2019 a ajuns la 2,2 miliarde. Această sumă este cu mult peste media naturală de 1,4 miliarde și mult peste 0,9 miliarde cât era media în precedentele 3 luni. 

Concluzia analizei realizate de parlamentarul USR este că "avem un guvern în așa hal de iresponsabil încât să caute mai degrabă să falsifice cifre decât să rezolve probleme este grav".

Mai multe articole despre:
USR TVA Eugen Teodorovici