MENIU

Guvernul a uitat de IT-işti. Salariile din acest domeniu pot scădea - CALCUL

Premierul a promis, dar a uitat. Mihai Tudose spunea în noiembrie că Executivul va veni cu o Ordonanță de Urgență care să protejeze salariile din domeniul IT, odată cu trecerea contribuțiilor la angajat. Pierderea poate ajunge până la 8% din net. 

În prezent, un IT-ist este scutit de plata impozitului pe venit de 16%, facilitate care acoperă plata contribuțiilor sociale, care ar fi de peste 800 de lei la un salariu brut de 5 mii de lei. De anul viitor, contribuțiile sociale plătite de un IT-ist cresc de la 16,5% la 35%, iar scutirea se reduce odată cu plafonarea impozitului la 10%. Soluția pentru ca netul să nu scadă este ca angajatorul să mărească brutul cu peste 15% sau Statul să vină cu alte facilități.

"Trebuie să existe, ori o reducere de asigurări sociale care să compenseze această scădere a salariului net, ori o metodă de a reduce cheltuiala angajatorului, astfel încât acesta să majoreze brutul", explică expertul fiscal.

Efectele negative oricum se vor simți în domeniul IT, unde sunt aprximativ 100 de mii de angajați. Chiar dacă salariații nu vor pierde din câștigurile nete.

Mihai Coşăreanu, angajat în domeniul IT, spune: "Vor compensa, de exemplu cu angajările de anul viitor, pentru că nu o să mai ai același buget. În plus, pur și simplu, pentru că există o instabilitate ar putea să afecteze mediul invstițiilor în IT, adică dacă se mai gândesc companii să-și mai deschidă sucursale la noi, poate acum să se gândească de două ori".

Premierul Tudose spunea la finalul lunii trecute că va găsi o soluție, pentru că sectorul IT este unul strategic. Adică, o Ordonanță prin care să nu se piardă la salariu, odată cu transferul contribuțiilor către angajați.

"Opinia mea este că se va corecta destul de rapid, pentru că sectorul IT este destul de important în România și are o pondere semnificativă la realizarea Produsului Intern Brut", spune expertul fiscal Adrian Benţa.

Interesul este mare pentru ca numărul salariaților din IT să nu scadă. Numărul firmelor din acest domeniu s-a dublat în 6 ani, iar cifra de afaceri ajunge la 5 miliarde de euro, anual.