MENIU

Guvernul a încurcat socotelile: Efectele reducerii CAS vor fi ÎNGROPATE de o altă decizie

<p>Executivul dă cu o m&acirc;nă şi ia cu două</p>

Reducerea CAS din octombrie va ajuta doar unele companii, in timp ce in cazul multor firme beneficiul va fi anulat de majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie, se arată într-o analiză Wall-Street.ro.  

De fapt, acele firme care au pe statul de plata doar angajati cu salariul minim vor suferi costuri mai mari cu forta de munca, chiar si dupa reducerea CAS. A gresit ceva Guvernul?, se întreaba jurnalistii de la Wall Street.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat a crescut incepand cu 1 iulie, de la 850 la 900 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna. De majorare de 50 de lei vor beneficia 966.405 salariati, dintre care 281.542 bugetari si 684.863 din sectorul concurential.

Potrivit consultantului fiscal Alex Milcev, partener in cadrul EY Romania, "angajatorii care chiar plateau salariul minim salariatilor, fara sa faca vreo schema tipic romaneasca, vor avea cel mai mult de suferit". Mai mult, cresterea salariului minim se va regasi in formula de calcul a contributiei pentru neincadrarea persoanelor cu handicap si a contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Conform managing directorilor TMF Group Romania Camelia Nita si Emine Constantin, incepand cu 1 iulie, firmele care angajeaza doar persoane cu salariul minim pe economie vor inregistra o crestere a costului salarial de 6%. "Pentru ceilalti angajatori, cresterea va fi resimtita in functie de structura salariala a fiecaruia".

Reducerea CAS din octombrie va ajuta doar unele companii

Proiectul de lege privind reducerea CAS, de la 1 octombrie, cu 5 puncte procentuale, a trecut miercuri de Parlament, in Camera Deputatilor fiind adoptat cu unanimitate de voturi. Teoretic, reducerea CAS cu 5% va ajuta companiile in crearea unor noi locuri de munca, prin relaxarea cotelor platite de acestea pentru contributia de asigurari sociale catre bugetul asigurarilor sociale de stat.

Insa, spun oficialii TMF Group Romania, "privind in perspectiva, majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie 2014 va reduce din impactul acestei masuri, iar pentru anumiti angajatori ar putea insemna costuri cu angajatii cu 2% mai mari".

Astfel, potrivit unor calcule realizate de TMF Group Romania, in momentul reducerii CAS-ului, de la 1 octombrie, firmele care au doar personal platit cu salariul minim pe economie vor suporta o crestere de aproximativ 2% a totalului cheltuielilor salariale fata de momentul actual.

In schimb, cheltuielile salariale ale firmelor care angajeaza doar persoane cu salariul mai mare decat salariul minim pe economie vor scadea cu aproximativ 4%, dupa adoptarea celor doua masuri.

 

Mai multe articole despre:
salariul minim reducerea cas guvernul Ponta