MENIU

Guvernul a început angajările: 8.000 de posturi la Ministerul de Interne, majoritatea în Poliția Română

Guvernul a început angajările: 8.000 de posturi la Ministerul de Interne Foto: INQUAM/Octav Ganea

Au început angajările la stat. Startul a fost dat de Guvern. Primele posturi puse la bătaie sunt la Ministerul de Interne - aproape 8.000, peste 5.000 fiind în Poliția Română.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, suplimentarea posturilor din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne cu 7.880, majoritatea în Poliţie - 5.654.

Anunțul despre suplimentarea de posturi a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Măsura adoptată de Guvern vizează organizarea şi configurarea organigramei MAI, necesare pentru a redimensiona structuri din MAI, a precizat Cărbunaru.

„Mă refer acum la suplimentarea de posturi, care e legată de posturi, și nu de bugetarea acestora, deci nu implică în acest moment eforturi bugetare, însă sunt posturi necesare pentru a redimensiona structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, al Inspectoratului General pentru Imigrări, Poliția Română, Poliția de Frontieră, Direcția Generală de Pașapoarte, Jandarmeria Română. Vă pot oferi câteva dintre justificările pe care Ministerului Afacerilor Interne le-a prezentat cu această ocazie.

Este vorba de suplimentarea numărului de efective cu 7.880 de posturi, majoritatea fiind la Poliție - 5.654 de polițiști. Sunt structuri care au nevoie de mai multe posturi, fie că ne gândim la cei de la Imigrări, care gestionează valul de refugiați care au intrat în România; să ne gândim că sunt deja peste un milion de refugiați ucraineni care au intrat în țara noastră în ultimele trei luni, dintre care aproximativ o zecime au decis să și rămână aici, dar sunt, de asemenea, posturi necesare și pentru a gestiona situațiile speciale pe care poliția le are în grijă, structuri specializate pentru căutarea persoanelor dispărute sau operaționalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică.

Mai multe detalii legate de toate aceste nevoi pe care Ministerului Afacerilor Interne le are cu siguranță ministerul le va oferi. Dar, repet și spun acest lucru, vorbim despre o suplimentare a schemei de personal, a numărului de posturi, și nu de o bugetare suplimentară de care să beneficieze Ministerul Afacerilor Interne”, a declarat Dan Cărbunaru după ședința de Guvern.

„Aceste posturi nu sunt bugetate, deci, ele nu au un impact bugetar, sunt o completare pe care ministerul, pe fondul nevoii pe care o are pentru a-şi configura, practic, organigrama o solicită și a primit aprobarea Guvernului.Nu va fi un buget suplimentar pe care să îl angajeze acest anunț. Nu este un anunț privind angajări pe care să le facă Ministerul de Interne, este un anunț care vizează organizarea și configurarea organigramei ministerului, este vorba despre posturi și nu despre oameni. Nu vorbim despre angajări, 7.880 de angajări, ci de posturi în organigrama acestui minister. E o formă de organizare, nu este un anunț de angajare”, a insistat purtătorul de cuvânt, întrebat de impactul bugetar al noilor posturi.