MENIU

Guvernul a decis NOI reguli: 3 doze de vaccin la intrarea în țară - Certificatul COVID, schimbat pentru români

Guvernul a decis NOI reguli la intrarea în țară: 3 doze de vaccin - Certificatul COVID, schimbat pentru români

Guvernul a schimbat din nou regulile privind certificatul verde. Românii care se întorc în țară din alte state din UE trebuie să aibă doza a treia de vaccin, dacă au trecut mai mult de 9 luni de la a doua doză. Guvernul a dat undă verde modificării. Schimbări majore sunt și pentru controversatul formular de intrare în țară. Toate precizările au fost făcute vineri seară de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adriana Pistol.

Potrivit modificărilor luate de Guvern, în țară, a fost prelungit certificatul COVID și pentru cei cu 2 doze de vaccin, pentru accesul la evenimente sau în mall-uri. Pentru intrarea în țară, rămâne condiția cu 3 doze de vaccin, dar se poate trece frontiera si cu test COVID sau cu dovada trecerii prin boală.

CÂND E VALABIL CERTIFICATUL VERDE

La intrarea în țară:

- doar cu 3 doze (dacă au trecut 9 luni de la a doua doză)
- test negativ
- dovada trecerii recente prin boală

Secretarul de stat Adriana Pistol a anunțat, vineri seară, modificările legate de certificatul digital european, făcute de Guvern.

„Există o decizie care aduce modificari la implementarea certificatului digital, în sensul in care sunt acceptate acele certificate de vaccinare care, pentru persoanele cu dozele cu schema completă, adică 1 doză sau 2 doze (depinde de vaccinul administrat - n.red.), valabilitatea certificatelor e definita la 270 de zile, adica 9 luni. S-a implementat cu ocazia modificării ordonanței inițiale, a certificatului european pe teritoriul României.

La trecerea prin vamă (în țară - n.red.), o persoană va trebui să prezinte unul din certificatele europene, dacă vine din statele UE, care constă din:

- test RT-PCR valabil 72 de ore;
- certificat pentru trecere prin boală în urmă cu maximum 180 de zile;
- certificat de vaccinare, cu schema primară de vaccinare (1-2 doze de vaccin), valabil 270 de zile. Pentru cei cu doza booster nu s-a stabilit încă valabilitatea la nivelul UE. Noi am stabilit o valabilitate pana la 31 decembrie 2022, urmând ca această valabilitate să fie modificată în funcție de decizia finala a Comisiei Europene”, a declarat Adriana Pistol, vineri seară, la Ministerul Sănătății.

„Pentru cei cu doza booster se discută la nivelul UE de o perioadă de valabilitate pana in iunie 2023. Vom vedea daca va contine acest termen si decizia finala a CE, și vom adopta in consecinta acest termen”, a mai precizat Adriana Pistol.

Secretarul de stat a atras atenția asupra cunoașterii regulilor înainte de a călători peste graniță, pentu a avea toate documentele cerute în diferite state din UE.

„Și pentru cetățenii din România care doresc sa calatoreasca intr-un stat membru UE exista posibilitatea sa li se verifice la granită certificatul de vaccinare si trebuie sa se asigure ca este valabil: 270 de zile pentru cei cu schema primara de vaccinare, fara valabilitate inca pentru cei cu booster.
Recomand tuturor care calatoresc sa se informeze despre regulile din statele membre UE, pentru ca unele au implementat deja modificarea regulamentului european, ca și noi, astăzi”, a atenționat Adriana Pistol. 

Formularul de localizare PLF, schimbat de Guvern. Termenul de completare NU mai e 24 de ore - Cine face EXCEPȚIE

Modificări importante sunt si la cotroversatul formular PLF. Călătorii vor putea completa formularul cu maximum 72 de ore înainte de a intra în țară, față de 24 până acum, iar pragul minim al amenzii a fost redus de la 2.000 la 500 de lei. Amenzile prin care vor fi sancționați cei care nu completează corect formularul  sunt între 500 de lei și 3000 de lei.

CUM SE MODIFICĂ FORMULARUL DE INTRARE ÎN ȚARĂ

Perioada de completare:

72 ore înainte de trecerea frontierei - 24 de ore după trecerea frontierei