MENIU

Guşă: Toader şi Dragnea vor să mimeze concurenţa pentru DNA, dar se poate întoarce împotriva lor

Cozmin Guşă: "Nu poţi să îi dai sfaturi care crede despre sine că este aproape un cadavru politic"

Noua dispută legată de nominalizările pentru şefia DNA poate provoca noi repoziţionări, atât între adversarii tradiţionali, cât şi în interiorul taberei PSD - ALDE, de fapt Dragnea - Tăriceanu, este de părere consultantul politic Cozmin Guşă. Într-o intervenţie în emisiunea "Jocuri de Putere", Guşă a remarcat faptul că Tudorel Toader poate avea un rol decisiv în acest episod. 

"Pentru noi toţi, DNA, chiar cu excesele pe care care le-a comis şi le-am menţionat deseori, înseamnă normalitate. România a fost devalizată, după 1989, într-un mod grobian şi această instituţie şi-a câştigat respectul public pentru că românii au înţeles că această ţară a fost furată, taxele noastre au fost furate prin fel de fel de inginerii financiare, făcute de oamenii de afaceri cu complicitatea politicienilor şi că această entitate a sistemului din Justiţie a acţionat şi le-a ţinut piept. Sigur, se întâmplă şi greşeli, există şi excese, dar noi, ca să ne păstrăm cât de cât coloana vertebrală ca şi cetăţeni, avem nevoie de acest DNA, nu putem să asistăm pasivi la acţiunile ostile ale baronilor de orice culoare,"a afirmat Guşă.

"Azi vedem mimarea uneo competiţii, din punct de vedere al lui Toader şi Dragnea, care i-a pus în încurcătură, pentru că au dat drumul competiţiei şi nu ştiu ce să facă, deja Tudorel Toader s-a scăpat, a intrat prin telefon pe la televiziuni prietene şi a anunţat, ceea ce însemnă că ne şi putem aştepta, că practic această competiţie va fi de formă. Nu ştim dacă va fi de formă, dacă asta gândeşte Tudorel Toader sau asta este strategia lor, pentru că, dacă este să-i găsim o însuşire lui T.T., aceasta este viclenia." 

Ce şanse au cei patru procurori înscris în lupta pentru şefia DNA 

"Propunerile de candidaturi sunt bune, nu sunt, aşa cum ne-am fi aştepat, nişte oameni pogorâţi din tolba lui Dragnea. Şi eu pariez că Dragnea nu va interveni în acest jos şi, la cât de găurit nici nu cred că poate, ceea ce este o veste bună pentru România. Dar dacă Tudorel Toader va tergiversa, tot jocul lor, apropos de falsele acuzaţii către toată lumea, de excesele din Justiţie, nu va mai fi credibil, pentru că dânşii au insistat foarte mult să o dea la o parte pe Laura Codruţa Kovesi, vorbind despre urgenţele din acest sistem al DNA şi, în mintea lor, de excesele care s-au produs acolo.  

Dacă tergiversează, acest joc al lor devine necredibil, pentru că nu mai vedem unde este urgenţa, dar nu se vor sfii, pentru că au posibilitaea să manipuleze prin mass media, din punctul lor de vede au suficiente televiziuni şi site-uri care se fac de ruşine, le cântă în strună, exact ca lăutarii, contra unor sume de bani, mai mici sau mai mari, aşa că pot rezolva problema, spunând că cei patru candidaţi pentru şefia DNA nu se califică.      

Dacă ar fi să fac un clasament al şanselor pentru şefia DNA, unul realist, trecând peste ipoteza ca Tudorel Toader să tergiverseze, probabil pe primele locuri ar fi Lazăr sau Iacob, pe următorul Grecu si pe ultimul Mirică, tocmai din perspectiva istoriei ei cu L.C. Kovesi, dar şi a celei poveşti cu "doi şi un sfert" şi u dosar prin care o întreagă entitate a serviciului secret al Ministerului de Interne a fost decapitată fără să aflăm niciodată finalul şi cauzele," a comentat Cozmin Guşă.

Tăriceanu a avut de câştigat, Iohannis şi Dragnea sunt perdanţii momentului  

"Este clar că jocul de putere s-a resetat odată ce ceea ce Tăriceanu a înţeles că trebuie să facă. Este clar că jocul de putere s-a resetat odată ce acelaşi complet l-a achitat pe Tăriceanu şi l-a condamnat pe Dragnea. Din această perspectivă putem să ne imaginăm un viitor diferit: Tăriceanu este un beneficiar temporar al acestui joc de putere, pentru că nu cred că va trece mult timp până când Tăriceanu şi ALDE vor deveni o ţintă a lui Dragnea. Pedanţii momentani sunt, în mod paradoxal, Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea. Ăsta e şi motivul pentru care Dragnea revigorează retorica anti-Iohannis, este o retorică care-i convine şi care ajută pe amândoi, nu întâmpltor jocul din Miministerul de Finanţe, marea bătaie între Teodorovici şi Mişa este legată exact de casa lui Iohannis, este evident că Orlando este trimis la luptă de Dragnea, Mişa face într-un fel jocul lui Iohannis, dar n-ar putea asta dacă n-ar fi susţinut de Tăriceanu, iar în Justiţie, faptul că Tudorel Toader face parte din echipa lui Tăriceanu ne poare oferi surptize. Nu este un joc ideal, este un joc în lighean," a concluzionat consultantul politic Cozmin Guşă. 

În acest context, al luptei poltiice tot mai acerbe şi lipsite de orice urmă de interes real faţă de problemele oamenilor de rând, consultantul politic a pomenti şi campania lansată de Realitatea TV. 

"Vreau să semnalez campania noastră "Gura PSD", poate telesspectorii au remarcat că prezentatorii Realitatea TV poartă o insignă cu acest slogan, în semn de respect pentru cetăţenii care n-au contenit să se revolte, mult mai activ cei din diaspora, este de altfel firesc, pentru că acest curaj şi dorinţă de a trăi într-un mediu mai aseptic din punct de vedere demoratic i-au şi făcut să-şi dorească să plece din ţară şi să-şi câştige respectul de sine, chiar cu preţul unor umilinţe. Această campanie a noastră se doreşte şi un fel de încurajare pentru mitingul din 10 august care, în final, a primit avizul Primăriei Generale, am văzut că nu se mai joacă nimeni cu asta. E bine, pentru că economia noastră, dacă într-un fel este echilibrată, este şi datorită contribuţiilor celor din diaspora. Măcar atât respect ar trebui să le oferim, să-i lăsăm să vină acasă să protesteze într-un spirit civic, de normalitate, pe care noi, din păcate, l-am pierdut," a afirmat Cozmin Guşă.  

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă