MENIU

Grupul Pfizer a livrat cu 30% mai puține vaccinuri anti-COVID decât a agreat inițial cu Uniunea Europeană

Pfizer, livrari intarziate in UE/foto: George Calin, INQUAM

Grupul farmaceutic american Pfizer nu a livrat încă Uniunii Europene o cantitate de aproximativ 10 milioane de vaccinuri COVID-19, pe care trebuia să le livreze în luna decembrie, ceea ce înseamnă că blocul comunitar nu a primit încă o treime din vaccinurile pe care le aştepta de la compania americană. Informația a fost oferită de mai mulţi oficiali europeni. Aceste blocaje reprezintă o nouă lovitură pentru UE, care se confruntă de asemenea cu întârzieri în livrările de vaccinuri COVID-19 dezvoltate de anglo-suedezii de la AstraZeneca şi de americanii de la Moderna.

În plus, aceste întârzieri ridică semne de întrebare cu privire la logica schemei de control a exporturilor de vaccinuri, introdusă de UE la finele lunii ianuarie, pentru a se asigura că vaccinurile vor fi livrate la timp dar care până acum nu a fost activată în pofida întârzierilor apărute în aprovizionare. Conform Agerpres, Pfizer nu a dorit să comenteze precizând doar că livrările sale se desfăşoară conform unui calendar confidenţial.

Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost aprobat pentru utilizare în UE în data de 21 decembrie 2020. Ziua următoare, BioNTech anunţa că cele două companii vor livra Uniunii Europene 12,5 milioane doze de vaccin până la finele lunii decembrie. Însă potrivit calculelor Reuters, în realitate doar două milioane de doze de vaccin au fost livrate în luna decembrie a anului trecut. Deficitul este echivalent cu aproximativ 30% din livrările totale promise în perioada cuprinsă între finele lunii decembrie şi mijlocul lunii februarie.

Un oficial UE a spus că grupul farmaceutic s-a angajat să livreze dozele restante până la finele lunii martie 2021.