MENIU

„Grupul Iliescu” a vrut să-l înlăturare pe Ceaușescu și să mențină relațiile cu URSS - Rechizitoriul din Dosarul Revoluției

Gruparea condusă de Ion Iliescu în timpul Revoluției din Decembrie 1989 a încercat să preia puterea în stat de la Nicolae Ceaușescu, prin transmiterea de informații eronate care să influențeze opinia publică. Pe de altă parte, Iliescu și oamenii săi n-au dorit o evoluție anticomunistă a evenimentelor, ci păstrarea unor relații apropiate cu URSS, arată date cuprinse în primul volum al rechizitoriului din dosarul Revoluției, făcut public, marți, de Parchetul General.

În volumul care conține 345 de pagini, Ion Iliescu, fost președinte al țării, Gelu Voican, fost vice-premier al Guvernului și Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare sunt acuzați de inducerea constantă, repetată și sistematică în eroare a opiniei publice prin aparițiile lor la televizor și prin emiterea de comunicate în perioada Revoluției din 1989, începând cu data de 22 decembrie, pentru a obține legitimitatea puterii și a-și consolida forțele politice în interiorul statului.

Ca urmare a acestor informații, durata evenimentelor s-a prelungit după fuga lui Nicolae Ceaușescu de pe acoperișul Comitetului Central și a căptăt o turnură mai violentă, rezultatul tragic fiind 857 de morți, 2.382 de răniți și 585 de privări grave de libertate.

„Gruparea Iliescu” se lupta pentru putere ÎN INTERIORUL REGIMULUI COMUNIST

În al II-lea capitolul din rechizitoriul publicat marți, procurorii vorbesc de constituirea grupului „Iliescu”, alcătuit din membrii civili și militari ai aparatului de stat, „marginalizați într-un fel sau altul prin deciziile fostului președinte (Nicolae Ceaușescu, n.r.).” Membrii grupului făceau parte din cele două aripi militare ale Ministerului Apărării Naționale și ale Departamentului Securității Statului (Securitatea), potrivit Europa Liberă.

Din grupare a făcut parte și fostul director SRI, Virgil Măgureanu, care în anii ’80 era lector în Socialism Științific și Științe Politice.

„Ceaușescu a intrat într-un declin și astfel situația economică și socială a avut de suferit (...). Pe acest fond s-a creat și grupul nostru de rezistență și s-au amplificat încercările noastre de a găsi o soluție viabilă”, a declarat Măgureanu, potrivit rechizitoriului publicat de Parchetul General.

Devenit primul director al SRI, după 1990, Măgureanu a relatat că Iliescu l-a adus din rezervă pe generalul Nicolae Militaru pentru a-l numi ministru al Apărării pentru că cei 2 ar fi colaborat încă din perioada 1981-1984 la anumite forme de rezistență împotriva regimului Ceaușescu.

„Cunosc că (Militaru, n.r.) se afla în legătură cu alte cadre militare active sau în rezervă, într-o activitate ce poate fi numită un complot împotriva regimului Ceaușescu, în interiorul căruia Militaru dorea răsturnarea sa pe o cale violentă”, a transmis Măgureanu în rechizitoriul publicat marți de Parchet.

ILIESCU SI "TOVARĂȘII" LUI AU ÎNCEPUT PRELUAREA PUTERII LA TVR

Procurorul Gabriela Scutea a punctat în rechizitoriu că „grupul Iliescu” manifestau sentimente de prietenie față de Uniunea Sovietică, iar toți membrii săi aveau influență în rândul structurilor cu caracter militar sau civil.

Un episod semnificativ ce a marcat preluarea puterii în stat l-a reprezentat prima transmisiune în direct la sediul Televiziunii Române, la data de 22 decembrie 1989, ora 14:25. În timpul emisiunii televizate, căpitanul Emil Dumitrescu (Cico), îl invită pe „tovarășul Ion Iliescu” să „vină la televiziune” pentru a se organiza.

Potrivit rechizitoriului, a fost momentul în care mișcarea de protest cu caracter anticomunist a fost deturnată de membrii „grupului Iliescu” spre una care să le asigure preluarea puterii totale în stat.

Mai multe articole despre:
dosarul revolutiei iliescu ceausescu comunism