MENIU

Grupare infracțională din Strehaia, destructurată. A prejudiciat statul cu peste 300.000 de dolari

<p>Percheziţii la ISU Teleorman</p>

O grupare infracțională organizată din localitatea Strehaia, specializată în activități de evaziune fiscală, fraude vamale și spălare de bani, ce avea ca finalitate obținerea în mod ilegal a unor sume mari de bani de la bugetul de stat, a fost destructurată de polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Mehedinți - ITPF Timișoara, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. Mehedinți, informează un comunicat de presă remis duminică AGERPRES.

În urma cercetărilor a rezultat că nouă cetățeni români (M. Nelu, în vârstă de 38 ani, M. Verdeana, în vârstă de 39 ani, M. Gheorghe, în vârstă de 62 ani, R. Toma, în vârstă de 42 ani, M. Marița, în vârstă de 49 ani, T. Zamfira, în vârstă de 44 ani, M. Duda, în vârstă de 34 ani, M. Ion, în vârstă de 40 ani și M. Zanfiruța, în vârstă de 32 ani), toți cu domiciliul în localitatea Strehaia s-au constituit într-un grup organizat ce avea drept scop achiziționarea fictivă de tablă silicioasă, transformarea acesteia în deșeuri de tablă silicioasă, exportarea fictivă a acestora și încasarea în mod nejustificat a taxei pe valoarea adăugată de la bugetul de stat.

Prin exportul fictiv al cantității de 775,385 tone de deșeuri de tablă silicioasă pe relația Danemarca, cu destinația de descărcare finală Mumbay — India, grupul infracțional a 'spălat' suma de 1.019.782 dolari SUA și a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 301.000 dolari SUA, precizează comunicatul citat.

Din cercetările efectuate de către polițiștii de frontieră judiciariști mehedințeni, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. Mehedinți, s-a stabilit faptul că M. Verdeana, soțul ei M. Nelu și socrul ei M. Gheorghe, membrii ai grupului infracțional și administratori ai unor societăți comerciale, s-au aprovizionat fictiv cu tablă silicioasă de la 46 de firme fantomă din țară, transportând-o, tot fictiv, din localitatea Strehaia la o societate comercială din Râmnicu Vâlcea al cărui administrator era R. Toma, de asemenea membru al grupării infracționale. Tabla silicioasă era transformată fictiv în deșeuri de tablă silicioasă și era exportată tot fictiv, printr-o firmă daneză, în India, având ca destinație finală portul Mumbay.

"Deși aparent pare ilogic din punct de vedere economic să 'achiziționezi tablă silicioasă purtătoare de TVA, pe care să o transformi în deșeuri de tablă silicioasă, nepurtătoare de TVA și ulterior pe acestea să le exporți în străinătate' acest procedeu are o explicație logică în desfășurarea activității infracționale de către membrii grupului și anume aceștia încasau de la stat TVA pe baza facturilor fictive de aprovizionare de tablă silicioasă livrată și transformată în aceeași zi în deșeuri la o societate din Râmnicu Vâlcea, iar în final revenea la Strehaia de unde era exportată fictiv în India, printr-o firmă daneză. În fapt, societatea din Strehaia nu a achiziționat tablă silicioasă, iar facturile emise sunt false întrucât în realitate s-au livrat către societatea din Râmnicu Vâlcea deșeuri de tablă silicioasă recuperate din tole de transformator scoase din uz. Pe tot acest circuit Strehaia—Râmnicu Vâlcea—Strehaia, tabla silicioasă nu a fost supusă niciunei transformări sau modificări decât scriptic", precizează sursa citată.

Pentru strângerea de probe au fost efectuate un număr de 18 percheziții domiciliare în județele Mehedinți, Dolj și Vâlcea, în urma cărora s-au ridicat mai multe documente și înscrisuri ce aveau legătură cu cauza.

Cele nouă persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT pentru pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, fraudă vamală și spălare de bani.

În cauză a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile ale inculpaților, in vederea recuperării prejudiciului.

Dată fiind complexitatea cauzei, se vor executa separat cercetări în colaborare cu autoritățile daneze, chineze și indiene, deoarece pentru alți doi învinuiți, împuterniciți ai firmei daneze s-a disjuns cauza, mai precizează sursa citată.