MENIU

GRIPA face noi victime. Bilanțul a urcat în viteză la 25 de decese

GRIPA, bilanț alarmant. Numărul deceselor a ajuns la 23

Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns, luni, la 25. Ultimele două cazuri aveau condiţii medicale preexistente.

UPDATE. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 25, informează luni Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Ultimele două cazuri aveau condiţii medicale preexistente.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, este vorba despre un bărbat de 61 ani, din judeţul Prahova, confirmat cu virus gripal tip A, având antecedente vaccinale antigripale necunoscute şi o femeie de 74 ani, din judeţul Ialomiţa, confirmată cu virus gripal tip A, nevaccinată antigripal.

UPDATE. Un bărbat în vârstă de 77 de ani, internat cu gripă, a murit la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, medicii spunând că avea gripă de tip A şi alte afecţiuni, nefiind vaccinat. De la începutul sezonului, 24 de oameni au murit în ţară din cauza gripei.

Potrivit medicului Ramona Ionescu, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, bărbatul avea diabet, precum şi alte afecţiuni şi era nevaccinat.

„Este vorba despre un vârstnic cu comorbidităţi, în vârstă de 77 de ani, nevaccinat. A avut gripă tip A confirmată, cu insuficienţă respiratorie, cu septicemie, cu bronhopneumonie, deci infecţie bacteriană asociată şi pe un fond de diabet zaharat şi hipertensiune, iar prezentarea lui a fost tardivă, a venit în a patra zi de boală, a treia, a patra zi de febră şi atunci tratamentul e mai puţin eficient", a declarat dr. Ramona Ionescu, potrivit Mediafax.

Încă trei decese au fost confirmate, luni, de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile:

- Femeie in varsta de 43 ani, din jud. Prahova, confirmata cu virus gripal tip A,subtip H1 pdm09, avand conditii medicale  preexistente si cu antecedente vaccinale necunoscute.
Data decesului: 19/01/2019

- Femeie in varsta de 76 ani, din mun. Bucuresti, confirmata cu virus gripal tip A, nesubtipat, avand conditii medicale preexistente, dar nevaccinata anti-gripal.
Data decesului: 18/01/2019

- Femeie in varsta de 51 ani, din jud. Gorj, confirmata cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, avand conditii medicale preexistente, dar nevaccinata anti-gripal.
Data decesului: 19/01/2019

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara, vineri, că "suntem la un pas de epidemie". Doar vineri au fost confirmate şapte decese provocate de gripă.

"Suntem în pragul unei epidemii. Săptămâna trecută numărul de cazuri confirmate a depășit numărul de cazuri estimate", a spus ministrul Sănătății, într-o intervenție la Realitatea TV.

"Dacă avem trei săptămâni epidemice, putem declara epidemie. Situația este îngrijorătoare, estimăm o creștere a numărului de cazuri", a mai spus aceasta.

Specialiştii recomandă consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.

De asemenea, se recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie.

Mai multe articole despre:
gripa bilanţ gripă Sorina Pintea