MENIU

Grexit 2015: Ce se întâmplă dacă iese Grecia din zona euro. Un joc de DOMINO periculos

Parasirea zonei euro ar transforma Grecia intr-o PARIA a pietelor internationale și ar transforma din nou bancile grecesti in tinte. Ar fi doar prima piesă dintr-un joc de DOMINO foarte periculos.

Pentru Holger Schmieding, analist la Berenberg, ieșirea Greciei din zona euro ar fi comparabila cu situatia in care "Venezuela ar ramane fara petrol", tara latino-americana indreptandu-se vertiginos catre default, din cauza prabusirii pretului petrolului, scrie Incont.ro.

Iar dupa caderea Greciei, speculatorii si-ar intrepta imediat atentia catre alte posibile victime: Cipru, Spania sau Italia.

In aceste conditii, analistii sustin ca Europa s-ar putea confrunta cu o noua contagiune, ca cea din 2011-2012, cand Portugalia, Cipru, Spania si Irlanda au avut nevoie de imprumuturi de bail-out.

Mai ales pe fondul unui climat general fragil in 2015, cu alegeri care se apropie in Portugalia si Spania, in timp ce Franta si Italia, doua dintre cele mai mari economii ale UE, inca se lupta cu datoriile publice record.

"Ar fi un precedent periculos daca Grecia ar parasi zona euro, pentru ca acest lucru ar stimula si alti membri ai blocului monetar sa faca acelasi lucru, acesta fiind primul pas catre disparitia euro. Pierderea unui membru al familiei ar deschide o cutie a Pandorei ", spune Carsten Brzeski, analist sef la ING-DiBa din Frankfurt.

Editorialistul WSJ, Stephen Fidler, vorbeste despre un "deceniu pierdut" pentru Europa, care incepe al optulea an dupa dezastrul financiar din 2008 cu aceleasi incertitudini si doar cei mai optimisti dintre europeni mai cred ca zona euro va descoperi solutia pentru o crestere puternica si rapida in urmatorii doi ani.

Parasirea zonei euro ar transforma Grecia intr-o paria a pietelor internationale, ar atrage controlul capitalurilor si ar transforma din nou bancile in tinte. Economia probabil ca se va contracta din nou, iar guvernul ar fi presat sa introduca politici severe de reglementare a pietelor, scrie Bloomberg.

Mai multe articole despre:
Grecia zona euro grexit 2015 grexit grecia zona euro