MENIU

Ironie financiară. Grecii au câte două case, nemții stau cu chirie

Sejururi de vis în cele mai frumoase destinații turistice pentru vară

Germanii pompează sume uriașe de bani în buzunarele grecilor, care se plâng de ani buni de criză și sărăcie. Un studiu recent arată însă că, în timp ce nemții preferă să stea cu chirie și nu își permit prețul exorbitant al unei locuințe proprii, grecii nu sunt doar proprietari, ci majoritatea au și case de vacanță.

Ţara cu cele mai multe persoane care au o a doua locuinţă este Grecia. Aici, aproape o treime din populaţie deţine o casă unde îşi petrece vacanţa, potrivit unui studiu realizat în ţările din Europa de firma RE/MAX Europe.

Polonia e pe locul al doilea, cu un procent de 25,1%, şi de Turcia, cu 24,8%. Prin comparaţie, doar 5,4% dintre nemţi au o a doua locuinţă.

Analiza arată că, în acest moment, aprox. 61% dintre europeni deţin propria locuinţă. Dintre aceştia, 25% sunt proprietarii unui apartament, iar 36% au optat pentru o casă.

Raportat la fiecare ţară luată în calcul, britanicii şi olandezii sunt cei care conduc în topul europenilor ce deţin o locuinţă. În aceste ţări, 50% din locuitori au propria lor casă.

În Turcia şi Spania însă, majoritatea celor care deţin o locuinţă au optat pentru un apartament.

La polul opus se află Austria, Germania şi Elveţia, unde majoritatea locuitorilor preferă să închirieze o locuinţă.

În ceea ce priveşte ceea ce işi doresc, 75% dintre europeni ar prefera să locuiască în propria casă, în timp ce 16% ar alege să locuiască în propriul apartament. De asemenea, există şi un procent de 8% dintre europeni care şi-ar dori să locuiască într-o locuinţă închiriată.

„În România, cel mai probabil majoritatea persoanelor îşi doresc să deţină propria locuinţă, cu toate că numărul celor care aleg o chirie, în mediul urban, este foarte ridicat. Însă, ca urmare a crizei din anii trecuţi, românii au devenit mai cumpătaţi şi, în ultimii ani, au luat mai greu decizia unei achiziţii”, a mai spus Răzvan Cuc.

Portretul proprietarului de locuinţă

Studiul RE/MAX Europa a arătat că, în Europa, “portretul – robot” al proprietarului de locuinţă este bărbat (51%), cu vârsta între 40 şi 49 de ani, ce activează în zona urbană (35%).

În ceea ce priveşte profilul celor care aleg închirierea unei locuinţe, 51% sunt femei. Raportat la vârstă, cei care închiriază au între 20 şi 29 de ani şi, de cele mai multe ori, locuiesc în oraşe (45%).

Europenii deţin şi o locuinţă de vacanţă sau weekend

Potrivit analizei realizate de RE/MAX Europa, unul din şase europeni deţine şi o a doua locuinţă. Dintre aceştia, 33,7% o folosesc pentru vacanţe, iar 23,9% pentru weekenduri.

Ţara cu cele mai multe persoane care au o a doua locuinţă este Grecia. Aici, aproape o treime din populaţie deţine o casă unde îşi petrece vacanţa. Polonia e pe locul al doilea, cu un procent de 25,1%, şi de Turcia, cu 24,8%. Prin comparaţie, doar 5,4% dintre nemţi au o a doua locuinţă.

Mai multe articole despre:
Case Grecia imobiliare locuinţe