MENIU

Grecia, zguduită de proteste de stradă înainte de referendum

Proteste la Atena

Grecia este zguduită de proteste de stradă înainte de referendum: cele două tabere, pro și contra încheierii unui acord cu partenerii internaționali CE, FMI și BCE.

Vineri seara la Atena au avut loc demonstraţii ale simpatizanţilor ambelor tabere - aproape 20.000 de participanţi la fiecare.

Adepţii Partidului Syriza, cei care vor vota "nu", s-au adunat în Piaţa Sintagma din fata Parlamentului elen, unde au avut loc şi incidente izolate cu forţele de ordine. Premierul Tsipras a fost întâmpinat cu aplauze de manifestanţi.

La un kilometru distanţă, la stadionul Kalimarmaro, s-au reunit adepţii opoziţiei, adica cei care sunt favorabili continuării dialogului cu creditorii externi.

Consiliul de Stat din Grecia, cea mai înaltă instanţă administrativă a ţării, a respins un recurs împotriva legalităţii referendumului, dând astfel undă verde consultării populare, potrivit Stiri.TVR.ro.

Potrivit Agerpres, aproximativ 15.000 de persoane manifestau, vineri seara, la Atena, pentru 'Nu' în cadrul referendumului de duminică, în timp ce 12.000 pentru 'Da', în cadrul a două mitinguri distincte ce au loc în capitala elenă.

În Piața Syntagma, în apropierea clădirii parlamentului, manifestanții pentru un 'Nu' la măsurile de rigoare propuse de creditorii internaționali continuau să vină în acest loc, în timp ce, la o distanță de mai puțin de un kilometru, susținătorii unui răspuns 'Da' la referendum scandau sloganuri în favoarea Europei.

Alexis Tsipras le cere grecilor să voteze "nu", pentru "a trăi demn în Europa"

Premierul elen, Alexis Tsipras, a lansat vineri, alăturându-se simpatizanților săi prezenți în Piața Syntagma din centrul Atenei, un nou apel pentru a vota "nu" la referendumul organizat duminică, astfel încât poporul grec "să trăiască demn în Europa", transmite AFP.

"Sărbătorim victoria democrației, Grecia trimite un mesaj de demnitate, nimeni nu are dreptul să amenințe cu divizarea Europei", a declarat de la tribună Alexis Tsipras în fața a peste 25.000 de persoane care manifestau împotriva noilor măsuri de austeritate propuse de creditorii țării, UE și FMI, aflate în centrul referendumului.

"Dăm o șansă Europei să revină la democrație, trimitem un mesaj de speranță popoarelor Europei", a afirmat prim-ministrul cerând alegătorilor "să depășească teama și șantajul".

Mai multe articole despre:
Grecia proteste Grecia