MENIU

Grecia sprijină aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. Anunțul unui oficial grec

Grecia sprijină aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen

Grecia vrea să sprijine România și Bulgaria în aderarea la Spațiul Schengen, a declarat ministrul grec pentru migrație și azil în urma unei vizite efectuate la Viena. Conform acestuia, intrarea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație va avea de asemenea beneficii și pentru Grecia deoarece acest lucru va contribui la stimularea activității economice a țării, prin legătura terestră cu Spațiul Schengen și la întărirea securității frontierelor externe ale UE. 

Ministrul grec pentru migrație și azil, Notis Mitarakis, a fost primit joi, la Viena de cancelarul austriac, Karl Nehammer, după ce ieri s-a întâlnit cu ministrul de Interne, Gerhard Karner, transmite publicația grecească Naftemporiki.

Potrivit unui comunicat, Grecia își asumă o inițiativă de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la Spațiul Schengen. Această extindere va avea beneficii directe și pentru Grecia, întrucât țara va fi unificată rutier, în cadrul Spațiului Schengen, cu restul statelor membre ale Uniunii Europene. Pentru această inițiativă Grecia este în contact cu președinția suedeză a UE și cu Comisia Europeană.

Bulgaria și România au aderat la Uniunea Europeană în 2005, iar în 2011 au finalizat cu succes procedurile de evaluare a aderării lor la Spațiul Schengen, fapt confirmat prin Concluziile Consiliului Miniștrilor Afacerilor Interne din 9 iunie 2011. De atunci, Comisia Europeană a formulat în repetate rânduri opinia conform căreia cele două țări sunt pregătite să adere la Spațiul Schengen fără controale la frontierele interne.

În 2022, la inițiativa Bulgariei și României, a fost efectuată o nouă misiune a UE la fața locului, care a confirmat că cele două țări continuă să îndeplinească în mod eficient standardele Schengen stricte și au un istoric exemplar de performanță în ceea ce privește aplicarea lor.

Mai multe articole despre:
grecia romania bulgaria schengen romania schengen