MENIU

GLONŢUL FINAL va fi tras vineri, ora 10, cu două zile înainte de TURUL II

<p>Anunţul aşteptat de toată Rom&acirc;nia: se ad&acirc;nceşte recesiunea sau economia "duduie"?</p>

Vineri, 14 noiembrie, cu doar două zile înainte de turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale, Institutul Naţional de Statistică (INS) va face un anunţ extrem de important, care ar putea înclina balanţa în favoarea unuia dintre candidaţii pentru fotoliul de la Cotroceni.

Unul dintre candidaţii rămaşi în cursa pentru Cotroceni are ca principală sarcină de serviciu, din postura de premier al României, creşterea economică - cu tot ce presupune asta: creşterea nivelului de trai, bunăstare, locuri de muncă.

Ce a reuşit în 2014 prezidenţiabilul Victor Ponta, ca urmare a stopării totale a investiţiilor şi a incapacităţii de a atrage fonduri UE, a fost să bage economia României în recesiune tehnică, cu două trimestre consecutive de scădere economică (trimestrele I şi II din acest an).

Pe data de 14 noiembrie, la ora 10 dimineaţa, INS va anunţa rezultatele economice (evoluţia PIB-ului) pentru trimestrul III din 2014.

"Când liderii USL de la începutul anului – Ponta, Antonescu şi Dragnea – au stabilit data alegerilor prezidenţiale – 2 noiembrie turul întâi şi 16 noiembrie turul doi, nu au luat în considerare şi zilele când Institutul Naţional de Statistică anunţă  cum merge economia", spune Cristian Hostiuc, directorul Ziarului Financiar.

Potrivit acestuia, dacă T3 va fi pe minus, va da muniţie celui care se va confrunta (Klaus Iohannis) cu premierul Ponta. Dacă T3 va fi pe plus, va da muniţie premierului Ponta pentru a-şi lăuda activitatea de la guvern.

De fiecare dată până acum, premierul a anunţat rezultatele negative din sectorul economic în termeni triumfalişti, prezentând negrul ca fiind alb, lucru pe care l-ar putea încerca şi acum, în eventualitatea unor rezultate economice sub aşteptări.

VERDICT DUR pentru economia României de la omul care ştie mai bine decât FMI cum stau lucrurile

 

La momentul în care România a intrat în recesiune tehnică, în august, INS a ascuns cifrele reale şi a fost nevoie de comunicatul Eurostat (biroul de statistică europeană) pentru ca opinia publică din România să afle adevărul.

Şeful INS, căruia i s-a cerut la momentul respectiv demisia pentru că face jocurile Puterii politice, a justificat "scăparea" printr-o explicaţie copilărească: a fost folosit un model de comunicat vechi, din 2009 şi acolo cifrele erau prezentate diferit.

Tudorel Andrei, seful Statisticii: Vom difuza comunicatul privind PIB-ul pe trimestrul al III-lea  asa cum era programat, indiferent de cifrele care vor fi anuntate. Nicio secunda nu am luat in calcul decalarea difuzarii datelor

"Chiar daca nu stiu de pe acum care vor fi datele ce urmeaza sa fie anuntate in 14 noiembrie (data la care Institutul National de Statistica va comunica evolutia PIB pe trimestrul al treilea- n.red.), acestea vor fi facute publice confirm calendarului. Am expune in mod inutil si neplacut institutia noastra daca NU am proceda astfel, intrucat daca pe T3 vom inregistra crestere economica fata de T2, unii ne-ar acuza ca am vrut sa ascundem acest lucru din ratiuni electorale, iar daca ar fi scadere am fi acuzati de cealalta parte a spectrului politic. Ori, noi aici nu facem politica", a declarat vineri pentru HotNews.ro seful Statisticii, Tudorel Andrei.

In ultimele saptamani au circulat zvonuri potrivit carora INS ar putea "decala" data privind anuntul evolutiei PIB, aceasta fiind fixata intre cele doua tururi de scrutin ale prezidentialelor.

S-a aprins un bec pe bord! PRIMUL SEMN CLAR că RECESIUNEA se va adânci în România

 

 

 

Mai multe articole despre:
creştere economică recesiune