MENIU

Glonțul de aur al premierului Tsipras. Ultima șansă pentru Grecia: Angela Merkel

Angela Merkel si Alexis Tsipras

Guvernul grec a anunțat vineri dimineață că lucrează la un "succes" al summit-ului european extraordinar de luni de la Bruxelles, după eșecul de joi al Eurogrupului întrunit la Luxemburg.

Grecia nu și-a pus mari speranțe în întâlnirea de joi a miniștrilor de Finanțe din zona euro, nefiind dispusă la concesii pe tema tăierii pensiilor

Șeful Finanțelor de la Atena, Yanis Varoufakis, a declarat că doar o decizie politică la cel mai înalt nivel poate repune negocierile pe făgașul normal.

Premierul Alexis Tsipras a publicat, între timp, un editorial în presa germană în care încearcă să creeze climatul favorabil pentru o decizie a Germaniei în favoarea Greciei.

Tsipras argumentează că nu nemții vor plăti pensiile grecilor și demontează o serie de mituri despre cât de mari sunt pensiile în Grecia. 

Vineri dimineața , Executivul de la Atena a transmis clar că își pune speranțe în întâlnirea de luni seară de la Bruxelles, unde tandemul Merkel - Hollande vor avea cel mai greu cuvânt de spus:

"Ne dorim ca negocierile finale sa aiba loc la cel mai inalt nivel politic a Europei si lucram acum la succesul acestui summit", scrie in textul menit să liniștească parțial temerile că Grecia ar putea intra in incapacitate de plata dupa 30 iunie.

Cu doar două zile înainte, cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat și ea încrederea că încă se poate ajunge la un acord cu Grecia, cu toate că lucrul nespus este că sunt anumite tensiuni și neînțelegeri chiar în interiorul cabinetului german. Ministrul de Finanțe al Germaniei este unul dintre cei mai intransigenți adversari ai Greciei în acest moment.

Băncile din Grecia ar putea fi inchise luni, dupa întâlnirea eșuată de joi dntre reprezentantii Atenei si creditori, potrivit Hotnews.ro. Dar, un nou summit de urgenta dedicat Greciei va avea loc luni, la Bruxelles, in prezenta sefilor de stat si de guvern din 19 state membre ale Eurogrupului.

Consiliul guvernatorilor BCE va organiza o conferinta speciala, vineri, când ar putea decide ca bancile grecesti care se confrunta cu retrageri masive de cash sa primeasca de urgenta mai multe lichiditati, au spus doua persoane apropiate situatiei citate de Reuters.

Deponentii greci a scos aproximativ 2 miliarde de euro din banci la inceputul acestei saptamani, de luni pana miercuri, dupa ce o saptamana de negocieri s-au incheiat cu un esec la Bruxelles, au declarat surse bancare pentru Reuters. Suma este de doua ori mai mare decat cea pe care BCE a acordat-o bancilor grecesti, numai miercuri.

Grecia trebuie sa ramburseze, la 30 iunie, 1,5 miliarde de euro catre FMI si risca sa nu poata onora aceasta scadenta fara un acord cu creditorii pe marginea unor reforme.