MENIU

Giving Tuesday - cu toții avem ceva de dăruit. Săptămâna generozității: cât de mare poate fi un gest mic?

Giving Tuesday - cu toții avem ceva de dăruit

România se alătură și în 2020, pentru al patrulea an consecutiv, mișcării globale dedicate generozității, ”GivingTuesday”. Prezentă deja în peste 70 de țări din toată lumea, mișcarea încurajează oamenii, organizațiile, companiile și instituțiile publice să se implice în transformarea comunităților din care fac parte. După două zile din noiembrie dedicate cumpărăturilor, ”Black Friday” și ”Cyber Monday”, inițiatorii acestei mișcări propun să ieșim din obișnuința grijilor materiale și să ne reamintim că adevărata valoare a noastră stă în puterea de a schimba în bine lucrurile, puțin câte puțin.

Lansată în 2012, în SUA, ”Giving Tuesday” a devenit o sărbătoare globală a generozității care dă ocazia fiecăruia dintre noi să facem orice faptă bună, indiferent că este vorba despre donații în bani, sânge, resurse, timp, o îmbrățișare sau un simplu gând bun. Milioane de oameni din toată lumea, indiferent de etnie, religie, cultură, status social se alătură pentru a sprijini cauzele în care cred și comunitățile în care trăiesc. Fiecare act de generozitate contează, dar acestea au o mai mare însemnătate și impact când dăruim împreună.

Anul acesta, ”Givind Tuesday” România anunță Săptămâna Generozității, în perioada 1-8 decembrie. Românii sunt invitați să fie solidari și să contribuie cu un gest oricât de mic la schimbarea unei povești, a stării de spirit sau chiar a vieții cuiva. Inițiativa deschide poarta către o serie emoționantă de povești ale celor care au dăruit, au primit și au învățat în același timp că generozitatea este la îndemâna oricui. Actorul Marius Manole, Cristian Hrubaru, Vladimir Drăghia, Mirela Retegan, Toader Păun, Alex Grecu, Ariel Constantinof și Andreea Vasile sunt doar câțiva dintre cei care povestesc despre ce înseamnă să fii generos și cât de mare poate fi un gest mic. 

Povestea lor o poți auzi aici:

Oamenii de bine se pot alătura mișcării ”GivingTuesday” prin trei modalități simple:

1. Să găsească o cauză care să-i inspire și pe care vor să o susțină. Fie că aleg să dăruiască timp, bani, sânge sau chiar ziua lor de naștere, important este să se implice.

2. Să înscrie inițiativa pe site-ul givingtuesday.ro pentru a-i inspira și pe alții să se alăture mișcării și să facă fapte bune.

3. Să dea vestea bună mai departe, folosind hashtag-ul #puneinimă și #GivingTuesdayRomania.

În 2019, ”GivingTuesday” a strâns donații de aproape două miliarde de dolari pentru cei care aveau nevoie de susținere. În România, inițiativa a mai fost sărbătorită o dată anul acesta, prin ediția specială numită ”GivingTuesdayNow”. Aceasta a avut loc în perioada 1-5 mai, ca răspuns la criza fără precedent generată de Covid-19 și a avut rolul de a fi alături de cei grav afectați de pandemie.