MENIU

Ghid pentru turiştii păgubiţi. Cum îşi pot recupera banii

Clienții păgubiți de agențiile de turism vor afla, prin intermediul unui ghid, cum îşi pot recupera daunele. Inițiativa aparține Ministerului Turismului, în dorința de a sprijini persoanele care s-au confruntat cu astfel de probleme.

Măsura îi vizează pe clienții agențiilor de turism care intră în insolvență sau faliment. În ghid se subliniază că despăgubirea pe care turistul afectat urmează să o primească reprezintă echivalentul sumei achitate către agenţie.

"Turistul va notifica în scris agenţia să îi ramburseze suma achitată, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire (...)"

Acesta este primul pas pe care păgubiții sunt sfătuiți să-l facă în demersurile lor. Clientul păgubit va avea nevoie să prezinte o serie de acte care să justifice paguba și demersul compensației.

Acestea sunt:

"1. contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice;
2. confirmările de primire precizate (...);
3. fotocopiile de pe documentele de plată a avansului (...);
4. fotocopiile de pe documentele de transport şi cazare, în cazul cererilor de rambursare a cheltuielilor de repatriere."

Ministerul Turismului asigură că turistul va fi despăgubit de către asigurător în decurs de 30 de zile de la primirea documentelor justificative trimise de turist. Măsura a fost luată după scandalul izbucnit în jurul agenţiei Omnia, care a lăsat pe drumuri sute de turişti.