MENIU

Gheorghe Mărmureanu, anunț despre replicile din zona Banatului după cutremurul de marți seară - Până la ce magnitudine vor ajunge

Gheorghe Mărmureanu

Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu a spus ce a va produce în următoarea perioadă cutremurul ce a zguduit puternic, marți seară, Banatul. Anunțul a fost făcut într-o declarație în exclusivitate la Realitatea PLUS.

„Nu sunt cutremure care să facă mari probleme. Nu sunt periculoase. În Maramureș. În orice caz nu este o problemă”, a precizat fostul director al INFP - seismologul Gheorghe Mărmureanu, într-o intervenție la Realitatea PLUS, în emisiunea România Suverană cu Alexandra Păcuraru.

Marți, 6 iunie, la ora 20:26:52 (ora locală a României), s-a produs în zona Banat, județul Arad, un cutremur semnificativ cu magnitudinea inițială de 5.2 pe Richter, majorată apoi la 5,3, la adâncimea de 15 kilometri, potrivit datelor INFP. Seismul s-a produs la 24 de kilometri de Arad și la 50 de Timișoara, fiind resimțit destul de puternic și la Lugoj sau la Cluj-Napoca.

Întrebat despre urmări pe care le poate avea în Capitală seismul din zona Banatului, simțit puternic în Arad, Cluj și Timișoara, Gheorghe Mărmureanu a menționat că „nu este vorba de urmări. Nu, nu e nici pe departe”.

Iar despre magnitudinea de peste 5 în zona Banatului unde s-au produs ultimele mișcări telurice, Mărmureanu a mai explicat, la Realitatea PLUS, „în aceste zone, cutremure mai mult de 6 (magnitudine, n.r.) n-au fost niciodată. Nu e cazul”.

„Pe noi ne preocupă cutremure mari în Făgăraș, Carpații de Curbură. Și au apărut cutremure in partea vestica a Olteniei, dar de fapt se vede ca partea seismica a inceput să se dezvolte în partea Olteniei până în Banat. Pentru că dincol ode Banat au fost multe cutremure în anii 2000”, a explicat Gh. Mărmureanu.

Despre replici și alte seisme de magnitudine mai mare în zona Banatului, Mărmureanu a precizat că nu vor fi majore urmările și că doar în cazul unui cutremur mai mare în zona Vrancei „nu ar mai rămâne nicio temelie”.

Mai multe articole despre:
gheorghe marmureanu cutremur arad infp